Actualisatie Masterplan Zitterd Revisited 2014-2025

Vijtien jaar na de eerste toekomstschets, zijn de plannen voor de ontwikkeling van de Sittardse binnenstad behoorlijk bijgesteld. Een stadshart moet anno 2015 compact zijn en goed beloopbaar. Daarom voorzien de masterplannen voor de Sittardse binnenstad in een concentratie van winkels in een kleiner gebied. Verhuizing naar en vestiging in het échte winkelhart wordt gestimuleerd met verschillende regelingen. Uiteindelijke doel is een compact, plezierig winkelhart waar het goed toeven is. Aantrekkelijk voor mensen uit de wijde omgeving en voor toeristen. Goed voor de ondernemers, goed voor de inwoners.

Aantrekkelijke binnenstad waar het goed toeven is

In december vorig jaar heeft de gemeenteraad zich uitgesproken over het aangepaste masterplan Zitterd Revisited. Vijftien jaar na de eerste toekomstschets over de ontwikkeling van de Sittardse binnenstad, zijn de plannen behoorlijk bijgesteld. Zo is het kernwinkelgebied aanmerkelijk ingekrompen en wordt uitgegaan van minder detailhandelszaken.

Compact

Dat heeft alles te maken met de populariteit van internetwinkelen. De consument shopt liever vanuit zijn luie stoel. De vraag is hoe je mensen toch naar de stad haalt. De deskundigen hebben daar wel een antwoord op. Een stadshart moet compact zijn en goed beloopbaar. Verder zijn sfeer en beleving belangrijk. Monumentale gebouwen en gezellige pleintjes spreken aan. Daarbij horen een mooie bestrating, veel groen, sfeervolle verlichting en schone stoepen en straten. Evenementen en redelijk betaalbare parkeervoorzieningen dragen ook bij aan de populariteit. Hier ligt dus een duidelijke uitdaging voor het stadsbestuur.De masterplannen voorzien daarom in een concentratie van winkels in een kleiner gebied. Verhuizing naar en vestiging in het échte winkelhart wordt gestimuleerd met verschillende regelingen. De stichting Streetwise gaat (startende) ondernemers daarbij helpen. Er is subsidie beschikbaar om ruimtes boven de winkels tot appartementen te verbouwen. Daardoor levert een pand méér op en hoeven niet alle inkomsten voor een eigenaar uit de winkel te komen. Ook is er subsidie voor aantrekkelijke puien en rolluiken.

Bestemming

Winkels in de zogenoemde aanloopstraten blijven toegestaan. Wel moedigt de gemeente eigenaren aan om een andere bestemming te zoeken voor een leegstaand pand. Onder andere door subsidies te verstrekken voor wonen en/of werken in vroegere winkels. Mooie voorbeelden zijn werkateliers en verzamelplekken voor startende ondernemers.

Natuurlijk is een aantrekkelijke binnenstad geen verantwoordelijkheid van de gemeente alleen. Het publiek laat zich graag lokken met bijzondere spullen. Van ondernemers wordt dus creativiteit gevraagd. Een spannende winkel is in trek. Sittard mag zich gelukkig prijzen met ondernemers en winkeleigenaren die meedenken en plannen ontwikkelen. De gemeente op haar beurt denkt graag mee en helpt waar mogelijk ondernemers, eigenaren en winkeliers met plannen en ideeën. Samenwerking is daarin de rode draad.

Het masterplan Zitterd Revisited kijkt weer een jaar of tien vooruit. Uiteindelijke doel is een compact, plezierig winkelhart waar het goed toeven is. Aantrekkelijk voor mensen uit de wijde omgeving en voor toeristen. Goed voor de ondernemers, goed voor de inwoners.