Duurzame bekers

Voor alle stadsbrede evenementen zonder afgesloten terrein geldt in Sittard-Geleen een statiegeldbekersysteem.

Bij stadsbrede evenementen - zoals carnaval, jaarmarkt Sint Joep en Smartlappenfestival wordt gewerkt met één gezamenlijk bekersysteem. Met deze herbruikbare, duurzame bekers zorgen we samen voor een schoon en aantrekkelijk Sittard-Geleen.

Waarom is er een statiegeldbekersysteem?

Plastic afval is schadelijk voor het milieu. Met dit statiegeldsysteem zorgen we voor een duurzamere omgeving en een schonere gemeente.

De Europese Unie heeft de SUP-richtlijn (Single-Use Plastics) ingevoerd om de hoeveelheid wegwerpplastic te verminderen en de schade aan het milieu te beperken. Deze richtlijn maakt deel uit van een bredere EU-strategie om plasticvervuiling tegen te gaan en hergebruik te stimuleren. Dit betekent dat plastic bekers en ander wegwerpplastic steeds verder worden beperkt en uiteindelijk verdwijnen.

Er zijn verschillende manieren om aan deze wetgeving te voldoen. Eén van de meest effectieve manieren is het circulaire harde bekersysteem, waarbij herbruikbare bekers worden gebruikt en na elk gebruik worden ingeleverd, gereinigd en opnieuw ingezet.

Uit ervaring blijkt dat andere manieren om aan de wetgeving te voldoen vaak foutgevoelig en moeilijk uitvoerbaar zijn. Daarom werkt de gemeente aan een verplichtstelling van het harde bekersysteem (ookwel statiegeldbekersysteem) vanaf 2026. Dit geldt voor open, stadsbrede evenementen waar buiten bekers worden geschonken, zoals carnaval.

Hoe werkt het statiegeldbekersysteem?

Het statiegeldbekersysteem is een circulair systeem. Dat betekent dat de bekers na gebruik niet worden weggegooid, maar hergebruikt. Dit gebeurt door middel van een statiegeldsysteem waarbij bezoekers hun beker tegen vergoeding kunnen inleveren bij een van de inleverpunten. De ingezamelde bekers worden vervolgens professioneel gereinigd, gecontroleerd en opnieuw gebruikt bij toekomstige evenementen. Bezoekers kunnen de beker ook mee naar huis nemen en bij een volgend evenement weer gebruiken.

Ik ben bezoeker van een evenement

Hoe werkt de statiegeldbeker? 

Voor 1,00 euro per beker koop je een beker(s) bij de bar bij het halen van je eerste rondje of drankje. Lever de beker(s) steeds in wanneer je een nieuw rondje of drankje gaat halen. Ga je naar huis? Lever je beker dan in bij de bar of een inleverpunt en krijg 0,50 euro per beker terug.

Hoe trakteer ik op een rondje? 

Je verzamelt of eerst alle bekers of je kiest voor een pitcher (kan). Voor een pitcher betaal je 5,00 euro statiegeld en ontvang je 2,50 euro terug. Met een pitcher kun je ongeveer 7-8 drankjes uitschenken. 

Wat moet ik doen als ik vertrek?

Ga je weg? Lever dan je beker weer in aan de bar of bij een inleverpunt. Zo kunnen de bekers gerecycled worden en helpen we met zijn allen aan een schone gemeente. Of je neemt de beker mee naar huis en de volgende keer weer mee. We raden dit vooral aan tijdens carnaval. 

Help! Mijn beker is kwijt.

Beker kwijt? Betaal 1,00 euro voor een nieuwe beker bij de bar. 

Wat als ik m’n beker zat ben?

Lever dan je beker weer in aan de bar of bij de speciale inleverpunten. Zo kunnen de bekers gerecycled worden en helpen we met zijn allen aan een schone gemeente. 

Waarom dit retoursysteem?

Plastic afval is schadelijk voor het milieu. Met dit statiegeldsysteem zorgen we voor een duurzame omgeving en een schonere gemeente.

Waar vind ik inleverpunten?

Je kunt jouw bekers inleveren bij iedere horecaondernemer of bij de inleverpunten op de Markt. Je herkent de inleverpunten aan de groene tent. Tijdens carnaval is dit op vrijdag, zaterdag en zondag in Sittard

Waarom betaal ik 1,00 euro voor een beker en krijg ik bij inleveren maar 0,50 euro terug? 

De horecaondernemers en de gemeente Sittard-Geleen werken samen, met als doel minder afval, schonere pleinen en duurzamere evenementen. Met het herbruikbare bekersysteem verminderen we de hoeveelheid afval op straat en maken we evenementen duurzamer. Horecaondernemers betalen voor het gebruik, de reiniging, het transport en de opslag van de bekers. Daarnaast zijn er extra kosten, zoals voor pintransacties bij het teruggeven van statiegeld en andere extra voorzieningen. Om dit systeem goed te laten werken, betaal je 1,00 euro voor je beker, waarvan je 0,50 euro terugkrijgt als je de beker inlevert. Samen zorgen we voor een schoner en duurzamer Sittard-Geleen!

Betaal ik dan iedere keer opnieuw statiegeld voor mijn beker?  

Voor 1,00 euro krijg je een beker bij de bar wanneer je je eerste drankje haalt. Bij je volgende ronde of drankje lever je de beker in, zodat je niet telkens opnieuw voor een nieuwe beker hoeft te betalen. Ga je naar huis? Lever dan je beker in bij de bar of een inleverpunt en krijg 0,50 euro terug per beker. Je kunt de beker ook mee naar huis nemen en de volgende keer of bij een volgend evenement weer gebruiken.

ik ben (horeca) ondernemer

Ben ik verplicht om met statiegeldbekers te werken op mijn evenement?

Deelname aan dit systeem is vanaf 2026 verplicht voor horecagelegenheden tijdens open of hybride stadsbrede evenementen, zoals carnaval, waarbij de kans bestaat dat plastic bekers in de openbare ruimte belanden. Horecaondernemers krijgen in 2025 de mogelijkheid om vrijwillig in te stappen in het systeem, waarbij de gemeente hen ondersteunt door een initiële investering in 150.000 bekers en 7000 pitchers (kannen).
De bestaande wetgeving rondom wegwerpplastic, zoals vastgelegd in de SUP-richtlijn (Single Use Plastics), geldt al enige tijd. Dit betekent dat horecaondernemers nu al verplicht zijn om maatregelen te treffen die voldoen aan deze regelgeving. De keuze om in 2025 al deel te nemen aan het statiegeldbekersysteem biedt ondernemers een kans om hier proactief op in te spelen en voorbereid te zijn op de verplichte invoering vanaf 2026.

Voor welke ondernemers is het verplicht om met statiegeldbekers te werken?

Horecazaken die:

  1. Een buitenbar plaatsen bij hun horecagelegenheid tijdens evenementen.
  2. Binnen dranken schenken in zachte plastic bekers, zonder actief te voorkomen dat deze naar buiten worden meegenomen. Horecaondernemers die binnen plastic bekers gebruiken, dienen ervoor te zorgen dat deze bekers worden vervangen door harde bekers, zodat deze niet in de openbare ruimte terechtkomen.
  3. Onderdelen zijn van een doorstroomroute, waarbij bezoekers drankjes meenemen van de ene gelegenheid naar de andere (bijvoorbeeld kroegentochten en evenementen zonder afgesloten terrein).

Voor welke ondernemers is het niet verplicht om met statiegeldbekers te werken?

  1. Horecaondernemers die uitsluitend glaswerk gebruiken en er strikt op toezien dat glaswerk binnen blijft en niet wordt meegenomen naar buiten. Zij dragen de verantwoordelijkheid om glas buiten de openbare ruimte te houden.
  2. Evenementen die plaatsvinden op afgesloten terreinen waar de organisator zelf verantwoordelijk is voor het naleven van de SUP-wetgeving en afvalbeheer binnen het evenemententerrein.

Wat levert het op?

Met het statiegeldbekersysteem zorgen we samen voor een schone, aantrekkelijke en duurzame evenementenomgeving in Sittard-Geleen. De voordelen van het systeem zijn:

  1. Afvalreductie: Geen plastic bekers op straat en een schonere binnenstad.
  2. Kostenbesparing: Minder opruimkosten en lagere afvalverwerkingskosten voor de gemeente en ondernemers.
  3. Duurzaamheid: Herbruikbare bekers verminderen de belasting op het milieu en dragen bij aan een circulaire economie.

Hoe helpt de gemeente ondernemers?

De gemeente heeft geïnvesteerd in de opstart van dit systeem door de aanschaf van 150.000 bekers en 7.000 pitchers, waarmee ondernemers in 2025 de mogelijkheid krijgen om op een laagdrempelige manier in te stappen. Het doel is om samen te werken aan een gemeente zonder plastic afval op straat.

Hoeveel statiegeldbekers heb ik nodig?

We adviseren 4-5 bekers per persoon. 

Hoe kom ik aan statiegeldbekers?

We werken samen met DrinkCup. We hebben gekozen voor gepersonaliseerde Sittard-Geleen bekers. DrinkCup heeft een app die te downloaden is via Google play storen en de appstore. Via deze app geef je eerst aan uit welke stad je komt. Nadat je dit hebt aangegeven dient DrinkCup je te accepteren. Wanneer dit gedaan is, kun je bekers en pitchers makkelijk via de app bestellen en worden ze ingepland voor de uitleverdag.

Contact opnemen

Stuur bij vragen een e-mail naar info@drinkcup.nl


Meer informatie

Contact

Staat het antwoord op uw vraag niet op deze pagina? Stuur dan een e-mail naar evenementen@sittard-geleen.nl. We helpen u graag!