Cultuur en evenementen

Sittard-Geleen is een Bourgondische stad, getuige de vele restaurants en kroegen en de overvolle evenementenkalender. Er is een sterk en bruisend verenigingsleven op het gebied van sport, cultuur en muziek. Die verenigingen organiseren jaarlijks honderden culturele evenementen en activiteiten in de gemeente. Sittard-Geleen herbergt vele professionele cultuurinstellingen, zoals jeugd- en jongerentheater Het Laagland, Museum Het Domein, kunsthuis Artamuse, BiblioNova, het Regionaal Historisch Centrum, Collegium Ad Mosam en Stadsschouwburg Sittard-Geleen. Met een aansprekend en gevarieerd stedelijk cultuuraanbod is het goed toeven in Sittard-Geleen en is de gemeente een aantrekkelijke vestigingsplaats voor jongeren en kenniswerkers.

 

Ligne: nieuwe hotspot in historische binnenstad
In het historische hart van Sittard verrijst straks Ligne, dé nieuwe ontmoetingsplek in Sittard. De schoot van het verleden wordt een broedplaats voor kennis en cultuur. Hier komen hogeschool, bibliotheek, museum, filmhuis, winkels en wonen samen.

 

Evenementen
Het Oktoberfeest (het grootste van Nederland), Gelaender Kirmes (de grootste voorjaarskermis van Limburg) en het Sint Rosafestival (vernoemd naar de patroonheilige van Sittard) trekken bezoekers van ver buiten Limburg naar onze stad. Traditioneel is carnaval -in het Limburgs ‘de Vasteloavend’ - een van de belangrijkste evenementen. Elke dorpskern of stadshart viert dit met eigen bijzondere festiviteiten. Van kinderoptochten, grote stadsoptochten, een grootse ‘Belzje Middig’ en ’t Kanon van ’t Balkon’ met meer dan 10.000 feestvierders op de Sittardse Markt tot kleinschalige festiviteiten met veel traditie.

Traditiegetrouw wordt op 19 maart de Sint Joep jaarmarkt in Sittard gehouden. Die is een begrip in het zuiden van Nederland. De jaarmarkt ontstond dankzij Napoleon Bonaparte en ontstond al in 1802.
Tijdens de zomermaanden zijn er bijna wekelijks evenementen op de Sittardse Markt en in het centrum van Geleen.

In juli 2013 huisvest Limbricht het Zuid-Limburgs Federatiefeest (ZLF). Eén van de oudste schuttersverenigingen van Europa organiseert dit evenement..

Popmuziek

In mei 2013 is het startsein gegeven voor de realisatie van het nieuwe poppodium Volt. Sittard-Geleen heeft een uitgebreide historie op het gebied van popcultuur. Maar liefst 17 edities van Pinkpop werden in Geleen gehouden.

Maar ook nu zit er muziek in Sittard-Geleen. De stad kent vele bekende festivals, zoals Sint Rosa, Mama’s Pride en Groove Garden (met een zomerse outdoor en een winterse indoorversie). Tijdens het showcasefestival van Limburg, DVERS, kun je op één avond tientallen Limburgse popmuziek-acts gratis zien en beluisteren op meer dan vijftien locaties in de Sittardse binnenstad. Daarnaast zijn er vele kleinere festivals, zoals Koempelrock in Geleen, 5L!VE in Buchten en Geleen Calling in Geleen, die bewijzen dat popmuziek in Sittard-Geleen springlevend is. In november 2013 komt ook de Popronde langs in Sittard-Geleen.