Historische binnenstad

De voormalige stad Sittard is de op één na oudste stad van Zuid-Limburg en ook één van de oudste steden van Nederland. In het historische centrum staan veel monumentale panden en karakteristieke vakwerkwoningen.

 

De mooie, slingerende winkelstraten leiden als vanzelf naar de historische markt. Sittard-Geleen heeft alles in huis voor een heerlijk dagje winkelen. Exclusieve winkels, trendy kledingzaken, charmante antiek- en curiosawinkeltjes, talloze speciaalzaken, maar ook de grootste (inter-)nationale ketens. Op de vele knusse terrasjes is het altijd goed vertoeven. Daarnaast hebben de meeste wijken en dorpen een eigen winkelvoorziening voor de dagelijkse boodschappen. Na een paar uurtjes winkelen of het bezichtigen van het indrukwekkende eeuwenoude erfgoed, kunt u in de vele cafés en restaurants met terrassen relaxen en genieten van culinaire hoogstandjes.

 

Sittard kent een roemrijk verleden. In 1243 kreeg het stadsrechten. Vanaf 1400 is het eigendom van de hertog van Gulik (Jülich) en dat duurt tot 1794. Vanaf 1798 tot 1814 is het onderdeel van het Franse imperium, in het Departement van de Roer. In 1814 bevrijden de Kozakken de Sittardenaren en in 1815 wordt Sittard als laatste stad onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Toch duurde het nog lang voor de inwoners zich echt Nederlander voelden, want in 1830 was Sittard een van de eerste steden waar de Belgische onafhankelijkheid werd uitgeroepen. En in 1848 ijverden vele inwoners tevergeefs voor hernieuwde aansluiting bij Duitsland. In 1918, als de Belgen Nederlands Limburg weer opeisen, zijn de Sittardenaren inmiddels volledig ingeburgerd in het Koninkrijk der Nederlanden. De binnenstad is sinds 1972 beschermd stadsgezicht.
Sinds 2012 stroomt er weer water door de Sittardse grachten aan de Begijnenhofwal en de Dominicanenwal. Daarmee is een stukje historie teruggebracht in de oude binnenstad.