Ondernemende stad

Sittard-Geleen telt zo’n 4.600 bedrijven en instellingen, die werk bieden aan circa 45.000 mensen. De economische activiteiten zijn internationaal gericht met chemie, automotive en logistiek. Regionaal/lokaal kent de gemeente een stevig midden- en kleinbedrijf in de sectoren bouw, detailhandel/horeca, zorg, commerciële dienstverlening.

 

Een van de topsectoren van de Nederlandse economie ligt in Sittard-Geleen: Chemelot, een van de grootste chemieterreinen in Nederland. Chemelot Campus is dé euregionale vestigingsplaats voor bedrijven en onderwijs- en onderzoeksorganisaties in chemistry & materials (CHEMaterials). Een locatie waar ondernemers en toponderzoekers graag willen werken, en waar studenten met enthousiasme hun eerste praktijkervaring opdoen.

 

Nergens in Limburg is de concentratie van bedrijvenparken zo groot als in Sittard-Geleen. Een goede bereikbaarheid, veiligheid en een representatieve uitstraling zijn de ingrediënten voor het gezonde ondernemersklimaat op bedrijvenparken.

 

Bereikbaarheid

De gemeente ligt in de taille van Zuid-Limburg. De stad is vanuit alle windstreken uitstekend bereikbaar over de weg, het spoor en het water. Met aan de westzijde het Belgische en aan de oostzijde het Duitse achterland, ligt Europa binnen handbereik.

 

Aken 30 km

Heerlen 15 km

 

Düsseldorf 80 km

 

Maastricht 18 km

 

Keulen 95 km

 

Roermond 25 km

 

Luik 45 km

 

Venlo 50 km

 

Antwerpen 110 km

 

Eindhoven 65 km

 

Brussel 110 km

 

Utrecht 160 km

 

 

Sittard-Geleen heeft een gedegen netwerk van waterwegen, autowegen, buisleidingen, sporen en luchthavens (acht vliegvelden binnen één uur reizen), wat de regio een goede logistieke infrastructuur biedt. Qua wegvervoer ligt Sittard-Geleen gunstig aan de A2 (noord-zuid as) en de A76 (oost-west as). Met de fly-over is bij knooppunt Kerensheide in 2012 een snelle aansluiting van verkeer van de A2 naar de A76 gerealiseerd. In 2022 wordt de A2 tussen de knooppunten Kerensheide en ’t Vonderen verbreed naar 2x3 rijstroken. Daarmee krijgt de bereikbaarheid van en naar het zuiden wederom een boost.

Het vervoer over spoor maakt gebruik van het spoornetwerk Maastricht-Randstad en Heerlen-Randstad. Deze verbindingen lopen rechtstreeks naar de barge-terminals in Born en Stein voor de transport over het water (Julianakanaal) en van en naar het Chemelotterrein.