Sportieve stad

Sittard-Geleen is een bijzonder sportieve stad. Behalve een aantal landelijk opererende topsportclubs, zoals Fortuna Sittard (voetbal), Limburg Lions (handbal) en de Eaters (ijshockey), vind je hier ook een Topsport Talenten Centrum en diverse grote sportieve evenementen, zoals de Kennedymars en de ENECO Tour.

 

Sportzone

In Sittard-Geleen is ook Sportzone Limburg gevestigd; hét centrum voor topsport en talentontwikkeling in de regio. De sportwereld, het onderwijs, het bedrijfsleven, de zorg en de overheid werken hier samen aan een topsportklimaat op Olympisch niveau. Deze samenwerking moet leiden tot betere (top)sportprestaties, optimale talentontwikkeling, nieuwe kennis en innovatie. Innovatie vindt plaats door een sterke koppeling met de activiteiten op de Chemelot Campus en in het Orbis Medisch Centrum. Sportzone Limburg focust op sportdisciplinesmet wortels in de regio: atletiek, handbal, wielrennen, triatlon, (vrouwen)voetbal en tafeltennis. Ook gehandicaptensport, breedtesport en leisure zijn belangrijke onderdelen. Zo is in de gemeente Beek onder de vlag van Sportzone Limburg een Centrum voor Aangepast Sporten ontwikkeld.

 

Het gebied rondom het Fortuna Sittard Stadion is het fysieke centrum van Sportzone Limburg. Daar ontwikkelen zich accommodaties die voor een Olympische sportinfrastructuur zorgen. In de schil en in de directe omgeving van het stadion komt in totaal zo’n 23.000 m2 aan sport- en onderwijsvoorzieningen, aangevuld met nog eens 22.000 m2 ruimte voor commerciële functies. Fitland XL Sittard (opening eind 2013) gaat daar ruimte bieden aan een topsporthal, fitnessruimtes, danszalen, welness- en saunafaciliteiten, hotelkamers, bedrijfs- en vergaderruimten, een klimwand en boulderruimte, restaurants en bowlingbanen. Ook vestigen diverse onderwijsinstellingen zich binnen Fitland XL Sittard. Voor leerlingen zijn op die manier de lijnen tussen onderwijs en bedrijfsleven heel kort. Afstemming tussen (top)sport en onderwijs is heel belangrijk. Sportzone Limburg streeft dan ook naar (top)sportvriendelijk onderwijs en doorlopende leerlijnen (van vmbo tot universiteit).

 

Nationale en Regionale Trainingscentra

Op Sportzone Limburg zijn Nationale en Regionale Trainingscentra (NTC/RTC) gevestigd op het gebied van triatlon, handbal, atletiek, zaalvoetbal, wielrennen, mountainbike en vrouwenvoetbal. Ook de Amerikaanse wielerbond USA Cycling leidt vanaf Sportzone Limburg zijn wielertalenten op.

 

 

Sprint 

Met het leerbedrijf ‘SPRINT’ werkt Sportstichting Sittard-Geleen aan een sportief klimaat in de stad. Ze dragen bij aan de ontwikkeling van kinderen en helpen hen om hun talent te ontdekken op het gebied van sport en bewegen. En voor wie een zetje extra nodig is, biedt SPRINT gerichte programma’s voor alle leeftijden. Van kind tot senior. SPRINT pakt onder andere overgewicht aan en bestrijdt sociale eenzaamheid.