“Het spannendste deel is het tellen van de stemmen”

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Op 16 maart 2022 mogen we weer gaan stemmen. Bijvoorbeeld bij Tara Peil of Franca Fiddelers. Zij werken in het stembureau en maakten al verschillende verkiezingen mee.

Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Franca en Tara
“Het is sjiek om daar onderdeel van te mogen zijn”, vindt Tara (rechts). “En heel erg leuk om te doen”, vult Franca (links) aan. “We verwachten een hoge opkomst.”

Leuk, leerzaam en belangrijk

“Je ontmoet veel interessante mensen in het stembureau”, ervaart de 23-jarige Tara. “De eerste keer ging het mij vooral om het verdienen van een zakcentje. Nu neem ik zelfs vrij om op het stembureau te kunnen werken. Ik vind het belangrijk dat mensen gaan stemmen. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Zo’n verkiezingsdag is een lange dag. We beginnen om 7.00 uur met voorbereiden: om 7.30 gaat het stembureau open. Vaak ben je na middernacht pas klaar met stemmen tellen. In de tussentijd controleer je identiteitsbewijzen en stempassen, deel je stembiljetten uit, zorg je dat alles goed verloopt en ontstaan er veel leuke gesprekken. Over de politiek en onderwerpen waar ik in het dagelijks leven niet vaak over praat. Daar leer ik van. Het levert me nuttige contacten op. Maar ik vind het ook echt heel leuk. Drie keer zat ik in mijn oude basisschool in Oud-Geleen. Interessant om te zien wie er uit je eigen dorp allemaal komt stemmen.” 

Goed opletten

Franca was net als Tara 18 jaar toen ze voor het eerst op een stembureau ging werken. “Ik ben erin gerold via de gemeente”, vertelt ze. “Daar werkte ik 48 jaar. Als er verkiezingen waren, werd je op een stembureau gezet. Dat hoorde erbij.” Na haar pensioen meldde Franca zich aan als vrijwillig stembureaulid. “Zo blijf ik toch betrokken. De laatste paar keren zat ik in Sanderbout. Een kleiner stembureau, maar hartstikke leuk. Van 17.00 tot 19.00 uur moet je extra goed opletten. Dan wordt het drukker. Als iemand zijn stembiljet per ongeluk in zijn zak stopt in plaats van in de stembus, heb je bij de telling al een verschil.” Dat tellen gebeurt vanaf 21.00 uur. “Dan wordt het echt spannend”, vindt Tara. “Na een hele dag zitten is er actie, samen knallen.” “Een goede voorzitter maakt duidelijke afspraken met stembureauleden en tellers”, weet Franca. “Daardoor verloopt alles een stuk soepeler.”