Wateroverlast - veelgestelde vragen voor inwoners

Antwoorden op de veelgestelde vragen rondom wateroverlast in Sittard-Geleen

Hoe kan ik op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
​​​​Informatie over Sittard-Geleen kunt u volgen via deze blog en via onze social media (Facebook en Twitter).

Wie moet ik bellen als ik wateroverlast heb?
In Zuid-Limburg is een publieksinformatienummer, een speciaal telefoonnummer, ingericht voor algemene vragen van inwoners over wateroverlast en hoogwater. Het nummer is 0800 13 51
Bij losliggende putdeksels of een verstopt riool in de openbare ruimte belt u de gemeente via 14 046. Is er risico op kortsluiting of brand? Bel dan 0900-0904 (brandweer, geen spoed). De meldcentrales zijn overbelast. Bel alleen 112 wanneer er mensen in gevaar zijn of levensbedreigende situaties.

Wat moet ik doen als mijn huis onder water is gelopen?
Zodra het water uw huis binnen komt, sluit dan de elektriciteits- en gastoevoer af bij de hoofdaansluiting. Gebruik geen elektrische apparaten en stopcontacten totdat ze voldoende tijd hebben gehad om te drogen. Pomp het water uit uw huis en meld dit bij uw verzekering.

Bij wie kan ik terecht over de waterschade in mijn huis?
Neem direct contact op met uw eigen schadeverzekering.

Wat doet de gemeente en wat doet 112?
Bel de gemeente bij wateroverlast in de openbare ruimte. Zoals bijvoorbeeld losliggende putdeksels of overstroomde rioleringen. Bel 112 alleen bij levensbedreigende situaties of wanneer er mensen in gevaar zijn. Zie ook Wateroverlast en zware regenval. Wat kunt u doen?

Kan ik gewoon rijden bij wateroverlast?
Ga niet de weg op als het niet nodig is. Rijden bij wateroverlast kan gevaarlijk zijn. Er kan dan namelijk een golfslag ontstaan die voor nog meer waterschade kan zorgen. Pas anders je rijgedrag aan. Blijf de weerberichten en weerswaarschuwingen volgen.

Waar moet ik verder nog op letten?

• Ben altijd voorzichtig. Er kunnen waterstromen ontstaan die u mee kunnen trekken.
  • Let ook op uw huisdieren. Houd uw huisdieren bij wateroverlast buiten zoveel mogelijk binnen.
  • Blijf uit de buurt bij snelstromende beken. Mijd ook plekken die dicht bij het water zijn.
  • Kom niet naar de getroffen locaties, klim er niet op hekken en ga niet op zandzakken staan. Het is niet veilig! En laat hulpdiensten hun werk doen.

Kijk op de website van Wacht niet op water voor meer informatie en tips bij wateroverlast.

Grevenbicht - Schipperskerk

Waarom wordt Obbicht niet genoemd als mogelijk risicogebied?
Volgens de prognoses loopt Obbicht op dit moment geen gevaar. Als dit verandert, passen wij uiteraard onze berichtgeving aan.

Worden er door de gemeente zandzakken verstrekt?
​​​​​​De gemeente stelt per direct gratis zandzakken beschikbaar voor inwoners van Grevenbicht en Schipperskerk. Afhaalpunten zijn de Markt in Grevenbicht en het Sterre der Zeeplein in Schipperskerk. We doen een dringend beroep op u: er is een beperkt aantal zandzakken beschikbaar. Haal alléén zakken op als u in een van beide dorpen woont. En probeer elkaar zo goed mogelijk te ondersteunen, help kwetsbare buren of andere dorpsbewoners die niet zelf in de gelegenheid zijn om zandzakken op te halen. Houd bij het afhalen voldoende afstand.