Coronavirus

Hier vindt u een overzicht van het laatste nieuws, tips en links en onze berichten over het coronavirus.

• Coronavirus - veelgestelde vragen voor inwoners

05 april 2021

Antwoorden op de veelgestelde vragen rondom het coronavirus.

• Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Is uw inkomen gedaald en kunt u door de coronamaatregelen noodzakelijke kosten als woonkosten niet meer betalen? Dan kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u misschien helpen. De TONK is een coronasteunmaatregel vanuit het rijk. Deze tegemoetkoming voor eigen vaste lasten is gebaseerd op de ‘bijzondere bijstand’. Inwoners en ondernemers kunnen de TONK aanvragen bij de gemeente.

• Enquête basis economisch herstelplan van 16 Zuid-Limburgse gemeenten

Persbericht I Sittard-Geleen, 15 maart 2021 – Zuid-Limburg, 15 maart 2021 - De zestien Zuid-Limburgse gemeenten gaan samen werken aan een economisch herstelplan. Doel is ondernemers die geraakt zijn door de coronacrisis zoveel mogelijk vraaggericht te ondersteunen in hun actuele behoeften waardoor de bedrijven uiteindelijk sterker uit de crisis komen. Die behoeften worden via een vragenlijst direct bij de ondernemers opgehaald. Op basis van de uitkomsten worden lokale en regionale acties uitgezet. Samenwerkende ondernemers kunnen daarnaast onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op een financiële bijdrage uit het Kickstartfonds van Economische Samenwerking Zuid-Limburg.

• Coronamaatregel: geen reclame- en precariobelasting in 2021

11 maart 2021

Persbericht I Sittard-Geleen, 3 maart 2021 – Sittard-Geleen gaat dit jaar geen reclame- en precariobelasting (voor terrassen) heffen. Een deel van de ondernemers in de gemeente die getroffen worden door de gevolgen van de coronamaatregelen krijgen op deze manier iets meer financiële armslag. Centrummanagement wordt dit jaar gefinancierd via het coronafonds.

• Informatie over corona in andere talen

Niet iedereen kan de Nederlandse taal lezen of begrijpen. Daarom heeft de Veiligheidsregio Zuid-Limburg op haar website een speciale pagina met informatie over corona in andere talen gemaakt. Kent u iemand voor wie dit handig kan zijn? Laat het hem of haar dan weten.

• Steun voor makers in de culturele en creatieve sector

03 maart 2021

Door de coronacrisis verkeren veel makers in de culturele en creatieve sector in Limburg in zwaar weer. Landelijk zijn allerlei regelingen getroffen voor gezelschappen en cultuurpodia. Voor de ongebonden cultuurmaker is echter nauwelijks ondersteuning. Speciaal voor Limburgse makers, die actief zijn in de creatieve en culturele sector is vanaf 1 maart 2021 het Cultuur Innovatie Fonds Limburg beschikbaar.

• Ouderen vanaf 65 jaar zonder Omnibuzz-pas ook gratis vervoer naar vaccinatielocaties

26 februari 2021

Ouderen vanaf 65 jaar kunnen zonder Omnibuzz-pas ( en dus zonder Wmo-indicatie) gratis met Omnibuzz reizen naar de vaccinatielocaties. Er is gekozen voor deze leeftijdsgrens omdat inwonersgroep van 60 tot 65 jaar door de huisarts wordt gevaccineerd.

• Bestellen en afhalen

11 februari 2021

Niet essentiële-winkels blijven voorlopig gesloten. Vanaf 10 februari 2021 kunnen ondernemers ervoor kiezen om producten te laten bestellen en afhalen in de winkel.

• Vaccinatie coronavirus

08 februari 2021

De komende maanden vindt een grootschalige vaccinactie plaats tegen het coronavirus en worden honderdduizenden Nederlanders gevaccineerd.

• Informatiepunt Samen Sterk

08 februari 2021

Het coronavirus houdt ons al bijna een jaar in zijn greep. We werken, studeren en blijven zoveel mogelijk thuis, houden afstand en dragen zo ons steentje bij om het virus onder controle te krijgen. Het zijn pittige tijden, voor iedereen. Niet alleen ouderen, maar ook steeds meer jongeren missen gezelligheid en sociale contacten en voelen zich eenzaam.

• Corona-informatie voor verenigingen en stichtingen

De coronamaatregelen treffen de hele samenleving, ook verenigingen, stichtingen en accommodaties in onze gemeente. Activiteiten kunnen niet of in aangepaste vorm plaatsvinden. Dat kan vragen oproepen, of misschien wel zorgen over het voortbestaan van uw vereniging, stichting of accommodatie. Wij denken graag met u mee.

• Preventieve noodverordening ten behoeve handhaven avondklok Sittard-Geleen

28 januari 2021

Persbericht | Sittard-Geleen, 25 januari - Vandaag, maandag 25 januari 2021, is burgemeester Hans Verheijen op de hoogte gebracht over mogelijk ernstige wanordelijkheden in de gemeente Sittard-Geleen die samenhangen met de geldende avondklok.

• Hulp bij geldzorgen

22 april 2020

Bent u bang dat u als gevolg van de coronacrisis financiële problemen krijgt of bent u al in de schulden geraakt? Wacht dan niet langer en kom in actie, om erger te voorkomen. Kredietbank Limburg helpt u hiermee!

• Corona in begrijpelijke taal

20 april 2020

Voor mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven, is alle informatie over het coronavirus veel en moeilijk. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor mensen die de Nederlandse taal niet goed begrijpen, voor mensen met een licht verstandelijke beperking of mensen die moeite hebben met het gebruik van een computer of smartphone.

• Verenigingen en vrijwilligersorganisaties krijgen subsidies eerder uitbetaald

09 april 2020

Persbericht I Sittard-Geleen, donderdag 9 april - Verenigingen en vrijwilligersorganisaties in Sittard-Geleen krijgen deze week hun structurele subsidies vervroegd uitgekeerd. Het college wil de organisaties op deze manier helpen te voorkomen dat er liquiditeitsproblemen ontstaan tijdens de coronacrisis.