Coronavirus - veelgestelde vragen voor inwoners

Antwoorden op de veelgestelde vragen rondom het coronavirus.

Horeca en detailhandel

 

 • Moet ik een mondkapje op?

Vanaf 26 juni 2021 is een mondkapje alleen nog verplicht in het openbaar vervoer, personenvervoer, op stations, vliegvelden en in het voortgezet onderwijs. Ook als u een coronaprik heeft gehad. Lees meer informatie op de website van Rijksoverheid

 • Moet ik reserveren op het terras?

U hoeft niet vooraf te reserveren. U mag met maximaal 2 personen of 1 huishouden aan een tafeltje zitten. Het café of restaurant neemt uw gegevens op. U mag alleen naar binnen om bijvoorbeeld naar de wc te gaan of te betalen.

 • Wat zijn de regels voor winkels en supermarkten?

Vanaf woensdag 28 april mogen alle winkels weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Voor niet-essentiële winkels gelden wel voorwaarden. Ook warenmarkten mogen volledig open op 1,5 meter. Lees meer informatie op de website van Rijksoverheid.

 • Gaat de markt door? 

Markten gaan door. Hou er wel rekening mee dat u misschien niet contant kunt betalen. En hou afstand van andere bezoekers. Ook als u bij een kraam staat te wachten. Vanwege drukte is het verstandig een mondkapje te dragen. 

 • Hoe zit het met alcohol en softdrugs?

Er mag geen alcohol of softdrugs verkocht worden tussen 20:00 uur en 06:00 uur.

Scholen en kinderopvang
 • Zijn de scholen nog open?​​​​​​

Basisscholen zijn geopend. Het voorgezet onderwijs is minimaal 1 dag in de week open. Leerlingen moeten onderling 1,5 meter afstand houden. 

 • Is de kinderopvang open? 

Ja, de kinderopvang en BSO (buitenschoolse opvang) is open. 

Vrije tijd en vervoer
 • Kan ik wel naar Duitsland/België?

Duitsland: U moet kunnen aantonen dat u geen corona hebt. Dat kan met een negatieve testuitslag (maximaal 48 uur oud) of bewijs dat u volledig ingeent bent. De Duitse politie controleert steekproefsgewijs. U kunt een boete krijgen. 
Als u langer dan 24 uur in Duitsland blijft moet u zich aanmelden. 

Voor mensen die in Duitsland wonen, werken of naar school gaan gelden andere maatregelen. Lees alle informatie over reizen naar Duitsland op overheid.nl.

Belgie: Als u meer dan 48 uur in Belgie verblijft, moet u kunnen aantonen dat u geen corona hebt. Dit kan met een negatieve testuitslag (maximaal 72 uur oud). Meer informatie over reizen naar Belgie op info-coronavirus.be

 • Wat moet ik doen als ik terug kom uit een code-oranje gebied?

Blijf voor de zekerheid 10 dagen in thuisquarantaine. Heeft u klachten? Laat u testen. Bel daarvoor 0800-1202.

 • ​​Met hoeveel mensen kan ik thuis afspreken?

Spreek met maximaal 2 personen per dag thuis af. Buiten mag u met maximaal 2 mensen of 1 huishouden afspreken. Zowel binnen- als buitenshuis moeten u en uw gasten in staat zijn om 1,5 meter afstand te houden. 

 • Hoe zit het met overige evenementen?

 Evenementen zijn niet toegestaan. Met uitzondering van betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties. 

Afval

Het huis-aan-huis ophalen van afval gaat door volgens planning. Alle milieuparken zijn open. Het kan er erg druk zijn. Kom dus alleen en laat kinderen thuis. Hou er rekening mee dat u alleen kunt pinnen. 
Voor de meest recente informatie over de afvalinzameling kijkt u op RWM.nl, of download de RWM app.

Gemeente
 • Is de gemeente open?

De Stadswinkel is geopend, maar we vragen u om alleen in dringende gevallen te komen. Kijk op onze website of u uw aanvraag misschien online of telefonisch af kunt handelen. En verzet of annuleer uw afspraak als u verkoudheidsklachten heeft.
​​​​​​Neem uw eigen mondkapje mee. Heeft u geen mondkapje? In de Stadswinkel stellen wij een niet-medisch mondkapje beschikbaar zo lang deze op voorraad zijn. Bezoekers die weigeren een mondkapje te dragen zullen bij binnenkomst verzocht worden om de publieksruimte te verlaten.

Stadskantoor Sittard (Hub Dassenplein) is voorlopig alleen geopend op dinsdag en donderdag van 08:30 tot 12:00 uur. U kunt op die tijdstippen gewoon gele zakken ophalen. Op andere dagen kunt u terecht in de Stadswinkel in Geleen.

De meeste medewerkers van de gemeente werken vanuit thuis. Heeft u een afspraak of wilt u contact met een medewerker? Bel ons dan op 14046. Ons callcenter verbindt u door. 

 • Ik heb een pasfoto nodig voor mijn paspoort, id-kaart of rijbewijs. Hoe kom ik daar aan?

U kunt een afspraak maken bij een fotograaf.

 • Ik zie nog steeds groepen mensen die zich niet aan de maatregelen houden. Kan de gemeente daar niks aan doen?

Spreek de mensen er op aan. Heeft dat geen effect, dan kunt u een melding maken bij de gemeente.

Ondernemers
 • Waar kan ik als ondernemer terecht met vragen over het coronavirus en mijn onderneming?

Kijk bij coronavirus - veelgestelde vragen voor ondernemers.