Coronavirus - veelgestelde vragen

Antwoorden op de veelgestelde vragen rondom het coronavirus.

Horeca en detailhandel
 • Kan ik veilig naar het terras?

Gemeente en horecaondernemers hebben maatregelen genomen om de 1,5 meter afstand in de horeca mogelijk te maken. Hou er rekening mee dat u bij sommige horecagelegenheden vooraf moet reserveren. Of dat er gewerkt wordt met tijdslotten. Bel bij twijfel van te voren met het cafe of restaurant. 

 • Wat zijn de richtlijnen voor de horeca?

Er geldt geen maximum aantal bezoekers, zolang er 1,5 meter afstand gehouden kan worden tussen verschillende groepen. Als u met mensen bent die niet tot uw eigen huishouden horen, moet u ook onderling 1,5 meter afstand hoduen. Verder moet elke gast een reservering en een vaste zitplaats (aan de bar of een tafeltje) hebben. Dit geldt zowel binnen als buiten op het terras. 
​​​​​​Medewerkers kunnen u vragen naar hoest- of verkoudheidsklachten. Als u ziek bent, mogen zij u weigeren. 

 • Kan ik veilig winkelen?

Zowel ondernemers als bezoekers moeten zich houden aan de richtlijnen. Vermijd drukte en ga zo veel mogelijk alleen. Sommige winkels laten een beperkt aantal mensen per keer naar binnen. Volg de aanwijzingen van het winkelpersoneel op. Is het te druk? Kom dan op een later moment terug.

 • Gelden de richtlijnen van het RIVM ook in winkels?

Ja, de richtlijnen van de RIVM gelden ook in winkels. Afhankelijk van de grootte van de winkel mag er een bepaald aantal klanten tegelijk naar binnen. Sommige winkels controleren dit door bijvoorbeeld mandjes of karretjes. Alle klanten moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden. Ga daarom zoveel mogelijk alleen naar de winkel. Meer over de richtlijnen voor winkels leest u op de website van de Rijksoverheid.

Er is een uitzondering op deze regel voor contactberoepen. Beroepen zoals kappers, rij-instructeurs en masseurs hoeven geen 1,5 meter afstand te houden.

 • Wanneer mag ... weer?

De overheid heeft een overzicht gemaakt van wanneer zij verwachten dat de maatregelen verder versoepeld kunnen worden. Dit blijft natuurlijk afhankelijk van de situatie op dat moment. Dat overzicht kunt u bekijken op de website van de Rijksoverheid.

Vrije tijd en vervoer
 • Mag ik iemand meenemen in mijn auto?

Ja, dat mag. Ook mensen buiten uw eigen gezin mag u meenemen in de auto. Er wordt dan wel geadviseerd om een niet-medsich mondkapje te dragen.

 • Kan ik wel naar België/ Duitsland?

België en Duitsland laten weer toeristen en reizigers toe. Maar het kan zijn dat u aan de grens op symptomen wordt gecontroleerd. Bij een nieuwe uitbraak kan de situatie lokaal ineens veranderen. Volg altijd de Nederlandse en lokale coronaregels op. Via onderstaande links leest u het uitgebreide reisadvies voor beide landen. 

Ja, ga alleen met het openbaar vervoer als het echt nodig is. Werk zo veel mogelijk thuis en ga te voet of op de fiets als u die mogelijkheid heeft. U bent verplicht om in het openbaar vervoer een niet-medisch mondkapje te dragen. 

 • Mag ik weer buiten sporten?

Ja, u mag weer buiten sporten. Maar houd daarbij wel 1,5 meter afstand, en was uw handen voordat u naar buiten gaat, en na terugkomst. 

 • Mag ik weer in een groep muziek maken?

Blazers mochten eerst geen muziek maken. Zowel repetities als uitvoeringen mogen weer. Zij moeten wel 2 meter afstand houden tot anderen.

 • Mag ik weer met andere mensen zingen?

Zingen mag weer op 1,5 meter afstand, bij voorkeur in een zigzagformatie en altijd in een goed geventileerde ruimte.

 • Met hoeveel mensen mag ik samenkomen?

U mag thuis met meerd​ere mensen afspreken. Er geldt geen maximum. Als u niet bij hetzelfde huishouden hoort, moet u wel 1,5 meter afstand bewaren.
​​​​Het maximum voor samenkomsten in een gebouw is 100 personen (exlusief personeel), als er 1,5 meter afstand bewaard kan worden en er vaste zitplaatsen zijn. Voor buiten is dat 250 personen (exclusief personeel). 

 • Wat bedoelen we met "een huishouden"? 

Onder een huishouden verstaan we echtgenoten, geregistreerde partners of andere levensgezellen en ouders, grootouders en kinderen, voor zover zij op één adres woonachtig zijn. Woongroepen, tehuizen en studentenhuizen vormen dus niet één huishouden. Mensen die tot één huishouden behoren, hoeven onderling geen afstand te houden. Maar ook hier geldt: ga zoveel mogelijk alleen op pad en houd 1,5 meter afstand tot anderen buiten het gezin/huishouden.

Afval
 • Wanneer wordt het oud papier weer opgehaald?

Kijk voor ophaaldagen op op RWM.nl, of download de RWM app.

 • Is het milieupark nog open?

Alle mileuparken zijn open voor álle afvalsoorten. Betalen kan alleen met pin. Dat is mogelijk gemaakt op anderhalve meter afstand. Het is er op dit moment erg druk. Kom daarom alleen als het nodig is, en zoveel mogelijk alleen. Laat uw kinderen thuis. De gezondheid van u en de medewerkers van het milieupark staat voorop. Volg de richtlijnen van het RIVM en de instructies van de medewerkers op. 

Voor de meest recente informatie over de afvalinzameling kijkt u op RWM.nl, of download de RWM app.

Gemeente
 • Gaat de markt nog door?​​​​​​

Ja, maar houd rekening met maatregelen. Betaal zo veel mogelijk met pin.

 • Is de gemeente nog open?

De afspraken aan de balies in de Stadswinkel gaan door. Wel vragen we u om alleen in dringende gevallen naar de Stadswinkel te komen. Kijk op onze website of u uw aanvraag misschien online of telefonisch af kunt handelen. En verzet of annuleer uw afspraak als u verkoudheidsklachten heeft.

Andere locaties (bijvoorbeeld het WMO adviescentrum of sociale zaken) werken hoofdzakelijk telefonisch. Bekijk een overzicht van de bereikbaarheid per locatie.

 • Kan ik nog verhuizen?

Ja, maar momenteel is het alleen mogelijk om een verhuizing door te geven via onze website.

 • Ik zie nog steeds groepen mensen die geen afstand houden. Kan de gemeente daar niks aan doen?

Spreek de mensen er op aan. Heeft dat geen effect, dan kunt u een melding maken bij de gemeente.

 • Kan een huwelijk nog door gaan?

Ja. We zien wel dat sommige huwelijkslocaties afzeggen. Als u uw huwelijk toch wilt laten doorgaan, kunt u gebruik maken van de trouwzalen in Sittard en Geleen. We houden ons daarbij aan de richtlijnen van het RIVM. Dat betekent dat er een maximaal aantal personen aanwezig kunnen zijn. En er moet 1,5 meter afstand bewaard worden. Voor meer informatie kunt u bellen naar 14046 en vragen naar de burgerlijke stand. 

 • Gaat " evenement X" nog door? 

Alle evenementen zijn tot in ieder geval 1 september afgelast.

Ondernemers
 • Ik ben ondernemer en heb vragen over de financiele compensatieregeling/ tozo. Waar kan ik meer informatie krijgen?

De overheid heeft meerdere maatregelen ingesteld om ondernemers te helpen. Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid.
Meer informatie voor ondernemers omtrent het coronavirus vindt u ook op onze website: Coronavirus - informatie voor ondernemers.

 • Welke maatregelen gelden voor mijn onderneming en hoe weet ik of ik er aan voldoe?

Alle vragen die u heeft met betrekking tot het coronavirus en uw onderneming kunt u stellen aan het Ondernemerscontact.