Coronavirus - veelgestelde vragen voor inwoners

Antwoorden op de veelgestelde vragen rondom het coronavirus.

Avondklok
 • Vanaf wanneer geldt de avondklok?

De avondklok gaat in op 23 januari van 21:00 uur tot 04:30 's nachts. De avondklok blijft voorlopig duren tot in ieder geval 15 maart.

 • Geldt de avondklok ook in Sittard-Geleen?

Ja. De avondklok geldt in heel Nederland. 

 • Mag ik wel nog naar buiten voor bijvoorbeeld werk, de hond uitlaten of mantelzorg verlenen?

​​​​​​Er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld: als u de hond uitlaat, als u zorg moet verlenen, onderweg bent naar een uitvaart of als u van uw werkgever voor uw werk naar buiten moet. Meer informatie over alle uitzonderingen leest u op de website van de Rijksoverheid.

Als het thuis niet veilig is mag u weg gaan. Bel 112 bij direct gevaar. Bel Veilig Thuis voor hulp: 0800-2000. Of chat met Veilig Thuis via www.veiligthuiszl.nl. Ze zijn 24/7 bereikbaar.

 • Kan ik via de gemeente een verklaring krijgen om tijdens de avondklok naar buiten te kunnen?

Nee. Als u voor bijvoorbeeld werk buiten moet zijn tijdens de avondklok, moet uw werkgever u een verklaring geven. Mantelzorgers kunnen terecht bij Steunpunt Mantelzorg.

Horeca en detailhandel
 • Moet ik een mondkapje op?

Ja. U draagt een mondkapje in openbare binnenruimtes. Buiten op straat hoeft dit niet. 
​​​​Mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen, zijn hierop een uitzondering.

 • Kan ik eten bestellen bij een restaurant?

Horecagelegenheden zijn gesloten voor bezoek, maar morgen wel bestellingen laten afhalen. Hou bij het ophalen van uw bestelling wel 1,5 meter afstand tot andere klanten. Veel restaurants bezorgen ook thuis. Vraag eventueel bij het restaurant naar de mogelijkheden. 

 • Waarom is het restaurant van het ziekenhuis wel open?

Restaurants in zorginstellingen en ziekenhuizen vallen onder de uitzondering. Zuyderland mag het restaurant geopend houden, maar alleen voor patiënten, cliënten, en bezoekers van patiënten en cliënten. Meer informatie over horeca leest u op overheid.nl

 • Wat zijn de regels voor winkels en supermarkten?

Supermarkten, drogisterijen en dergelijke zijn geopend. Daarnaast zijn ook winkels geopend die voor essentiele producten zorgen (denk aan de opticien, apotheek of dierenwinkel). Andere winkels zijn alleen geopend om bestellingen af te halen.
Winkels kunnen u verplichten om gebruik te maken van een mandje of karretje. Daarnaast kunnen ze u weigeren als u geen mondkapje draagt. Behalve als u onder de uitzondering valt. 

Kom zoveel mogelijk alleen. En kom op een ander tijdstip terug als het druk is. 

 • Kan ik naar de kapper of de nagelsalon?

Ja, alle contactberoepen met uitzondering van sekswerkers zijn weer toegestaan.

 • Gaat de markt door? 

Markten gaan door. Maar alleen kramen met levensmiddelen mogen komen. Dus geen kramen met kleding, schoenen, sieraden en dergelijke.
Hou er wel rekening mee dat u misschien niet contant kunt betalen. En hou afstand van andere bezoekers. Ook als u bij een kraam staat te wachten. Vanwege drukte is het verstandig een mondkapje te dragen. 

 • Hoe zit het met alcohol en softdrugs?

Er mag geen alcohol of softdrugs verkocht worden tussen 20:00 uur en 07.00 uur. U mag ook geen alcohol drinken of softdrugs gebruiken in de openbare ruimte tussen 20:00 uur en 07.00 uur. 

Scholen en kinderopvang
 • Zijn de scholen nog open?​​​​​​

Basisscholen zijn geopend. Het voorgezet onderwijs gaat voor minimaal 1 dag in de week open. Leerlingen moeten onderling 1,5 meter afstand houden. 

 • Is de kinderopvang nog open? 

Nee, alle kinderopvang is gesloten. Er is noodopvang voor ouders in cruciale beroepen, en kinderen in kwetsbare posities.

Vrije tijd en vervoer
 • Kan ik wel naar België/ Duitsland?

Wij raden dringend af om naar Belgie of Duitsland te gaan. Beide landen zijn "code oranje" landen. Ga alleen als het echt nodig is. Bijvoorbeeld omdat u daar werkt of mantelzorg verleent. Tanken en boodschappen doen valt daar niet onder. Beide landen hebben hun regels sterk aangescherpt. Als u naar Belgie gaat moet u met een "verklaring op eer" kunnen aantonen dat uw reis noodzakelijk is. U kunt deze verklaring vinden op https://www.info-coronavirus.be/nl/
Afhankelijk van hoe lang u blijft, moet u misschien ook nog andere stappen ondernemen. Lees meer informatie over reizen naar onze buurlanden op de website van de Veiligheidsregio.

 • Wat moet ik doen als ik terug kom uit een code-oranje gebied?

Blijf voor de zekerheid 10 dagen in thuisquarantaine. Heeft u klachten? Laat u testen. Bel daarvoor 0800-1202.

 • ​​Met hoeveel mensen kan ik thuis afspreken?

Spreek met maximaal 1 persoon per dag thuis af. Buiten mag u met maximaal 2 mensen of 1 huishouden afspreken. Zowel binnen- als buitenshuis moeten u en uw gasten in staat zijn om 1,5 meter afstand te houden. Als een samenkomst leidt tot overlast kunt u een boete krijgen van de handhavers.

 • Kan ik naar bijvoorbeeld naar de film of een concert?

Bioscopen, theaters, concertzalen en musea zijn gesloten.

 • Hoe zit het met overige evenementen?

 Evenementen zijn niet toegestaan. Met uitzondering van betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties. 

 • Kan ik nog sporten?

Sportscholen zijn gesloten. Buiten sporten mag, met maximaal 2 personen en op 1,5 meter afstand.  

Afval

Het huis-aan-huis ophalen van afval gaat door volgens planning. Alle milieuparken zijn open. Het kan er erg druk zijn. Kom dus alleen en laat kinderen thuis. Hou er rekening mee dat u alleen kunt pinnen. 
Voor de meest recente informatie over de afvalinzameling kijkt u op RWM.nl, of download de RWM app.

Gemeente
 • Is de gemeente open?

De Stadswinkel is geopend, maar we vragen u om alleen in dringende gevallen te komen. Kijk op onze website of u uw aanvraag misschien online of telefonisch af kunt handelen. En verzet of annuleer uw afspraak als u verkoudheidsklachten heeft.
​​​​​​Neem uw eigen mondkapje mee. Heeft u geen mondkapje? In de Stadswinkel stellen wij een niet-medisch mondkapje beschikbaar zo lang deze op voorraad zijn. Bezoekers die weigeren een mondkapje te dragen zullen bij binnenkomst verzocht worden om de publieksruimte te verlaten.

Stadskantoor Sittard (Hub Dassenplein) is voorlopig alleen geopend op dinsdag en donderdag van 08:30 tot 12:00 uur. U kunt op die tijdstippen gewoon gele zakken ophalen. Op andere dagen kunt u terecht in de Stadswinkel in Geleen.

De meeste medewerkers van de gemeente werken vanuit thuis. Heeft u een afspraak of wilt u contact met een medewerker? Bel ons dan op 14046. Ons callcenter verbindt u door. 

 • Ik heb een pasfoto nodig voor mijn paspoort, id-kaart of rijbewijs. Hoe kom ik daar aan?

Fotografen mogen op afspraak open om pasfoto's te maken. 

 • Kan ik nog verhuizen?

Ja, maar momenteel is het alleen mogelijk om een verhuizing door te geven via onze website.

 • Ik zie nog steeds groepen mensen die zich niet aan de maatregelen houden. Kan de gemeente daar niks aan doen?

Spreek de mensen er op aan. Heeft dat geen effect, dan kunt u een melding maken bij de gemeente.

Ondernemers
 • Waar kan ik als ondernemer terecht met vragen over het coronavirus en mijn onderneming?

Kijk bij coronavirus - veelgestelde vragen voor ondernemers.