Coronavirus - veelgestelde vragen

Antwoorden op de veelgestelde vragen rondom het coronavirus.

Horeca en detailhandel
  • Zijn de winkels nog open?

In verband met het coronavirus is een Noodverordening van kracht. In de Noodverdordening staat dat bepaalde zaken (bijvoorbeeld: horecagelegenheden, sportscholen, sauna's enzovoorts) vanwege veiligheid moeten sluiten. Supermarkten en andere winkels zijn gewoon open. Tenzij de filialen zelf anders besluiten.

• Gelden de richtlijnen van het RIVM ook in winkels?

Ja, de richtlijnen van de RIVM gelden ook in winkels. Afhankelijk van de grootte van de winkel mag er een bepaald aantal klanten tegelijk naar binnen. Sommige winkels controleren dit door bijvoorbeeld mandjes of karretjes. Alle klanten moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden. Ga daarom zoveel mogelijk alleen naar de winkel. Meer over de richtlijnen voor winkels leest u op de website van de Rijksoverheid.

• Gaat de markt nog door?

De weekmarkten gaan gewoon door. De overheid last de weekmarkten niet af omdat ze mensen van eten voorzien. Wel moeten marktkooplieden de aangescherpte maatregelen in acht houden, en moet de gemeente er voor zorgen dat bezoekers 1,5 meter afstand kunnen houden.

• Kan ik wel nog eten afhalen of laten bezorgen?

Ja. U kunt gewoon eten afhalen of laten bezorgen. Veel lokale restaurants zijn daar op over gestapt. Informeer bij de horecagelegenheden naar de mogelijkheden. Houd bij afhalen wel voldoende afstand tot elkaar.
Ook bij coffeeshops mag er afgehaald worden.

Vrije tijd
  • Kan ik nog met mijn kind(eren) naar de speeltuin?

De beheerde speeltuinen De Roetsj, Miranaburg, De Paddestoel, De Sjteinakker, Thienbunder en Lutterade hebben besloten vooralsnog dicht te blijven tot 1 juni. Bij speeltuinen die wel toegankelijk zijn, geldt dat ouders en voogden van kinderen 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. Voor kinderen tot en met 12 jaar die samen spelen geldt deze regel niet. Kinderen kunnen met andere kinderen spelen als ze géén klachten hebben zoals koorts, verkoudheid of hoest. Het RIVM raadt aan niet in groepsverband te spelen, maar met alleen een paar andere kinderen. Belangrijk is dat ook kinderen zo veel mogelijk intensief lichamelijk contact proberen te vermijden en dat zij voor en na het spelen met speelgoed/toestellen hun handen wassen.

Afval
  • Wordt het afval nog opgehaald?

In verband met ziekte onder medewerkers heeft RWM besloten om in ieder geval tot 12 april geen oud papier meer op te halen. De niet-zieke medewerkers worden zoveel mogelijk ingezet bij de inzameling van de andere afvalsoorten. Oud papier en karton kan wat langer thuis bewaard worden.

• Is het milieupark nog open?

Alleen milieupark Born is gesloten. De andere milieuparken in de gemeente zijn open. Het is er op dit moment erg druk. Kom daarom alleen als het nodig is, en zoveel mogelijk alleen. Laat uw kinderen thuis. De gezondheid van u en de medewerkers van het milieupark staat voorop. Volg de richtlijnen van het RIVM en de instructies van de medewerkers op.

Voor de meest recente informatie over de afvalinzameling kijkt u op RWM.nl, of download de RWM app.

• Is de gemeente nog open?

De afspraken aan de balies in de Stadswinkel gaan door. Wel vragen we u om alleen in dringende gevallen naar de Stadswinkel te komen. Kijk op onze website of u uw aanvraag misschien online of telefonisch af kunt handelen. En verzet of annuleer uw afspraak als u verkoudheidsklachten heeft.

Andere locaties (bijvoorbeeld het WMO adviescentrum of sociale zaken) werken hoofdzakelijk telefonisch. Bekijk een overzicht van de bereikbaarheid per locatie.

• Kan ik nog verhuizen?

Ja, maar momenteel is het alleen mogelijk om een verhuizing door te geven via onze website.

• Ik zie nog steeds groepen mensen samen op straat. Kan de gemeente daar niks aan doen?

In de maatregelen die de overheid neemt in de bestrijding van het coronavirus staat ook dat groepsvorming verboden is. Onder groepsvorming verstaat de overheid 3 of meer personen die geen 1,5 meter afstand houden. De politie en handhavers kunnen daar boetes voor uitdelen. Ziet u een groep mensen, spreek ze er dan op aan. Heeft dat geen effect, dan kunt u een melding maken bij de gemeente.

• Kan een huwelijk nog door gaan?

Ja. We zien wel dat sommige huwelijkslocaties afzeggen. Als u uw huwelijk toch wilt laten doorgaan, kunt u gebruik maken van de trouwzalen in Sittard en Geleen. We houden ons daarbij aan de richtlijnen van het RIVM. Dat betekent dat er een maximaal aantal personen aanwezig kunnen zijn. En er moet 1,5 meter afstand bewaard worden. Voor meer informatie kunt u bellen naar 14046 en vragen naar de burgerlijke stand.

• Gaat " evenement X" nog door?

Alle evenementen zijn tot in ieder geval 1 juni afgelast.

Ondernemers
  • Ik ben ondernemer en heb vragen over de financiele compensatieregeling. Waar kan ik meer informatie krijgen?

De overheid heeft meerdere maatregelen ingesteld om ondernemers te helpen. Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid.
Meer informatie voor ondernemers omtrent het coronavirus vindt u ook op onze website: Coronavirus - informatie voor ondernemers.