Coronavirus - veelgestelde vragen

Antwoorden op de veelgestelde vragen rondom het coronavirus.

Horeca en detailhandel
 • Wat zijn de richtlijnen voor de horeca? 

Maatregelen voor eet- en drinkgelegenheden Bij alle eet- en drinkgelegenheden moet worden gereserveerd. Dat kan vooraf of bij aankomst. De gezondheid van bezoekers moet worden geverifieerd. Bezoekers krijgen ook een plaats toegewezen. Bezoekers moet worden gevraagd hun contactgegevens beschikbaar te stellen en toe te stemmen met de verwerking en overdracht van die gegevens voor eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD. Het gaat dan om de volgende gegevens: Volledige naam E-mailadres Telefoonnummer Toestemming Datum, aankomsttijd en plaatsing van het bezoek De eet- en drinkgelegenheid moet die gegevens 14 dagen bewaren en daarna vernietigen. De gegevens mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt en kunnen alleen door de regionale GGD worden opgevraagd. Als een bezoeker ervoor kiest zijn gegevens niet te geven, mag dat niet leiden tot het weigeren van de toegang.

 • Kan ik veilig winkelen? 

Zowel ondernemers als bezoekers moeten zich houden aan de richtlijnen. Vermijd drukte en ga zo veel mogelijk alleen. Sommige winkels laten een beperkt aantal mensen per keer naar binnen. Volg de aanwijzingen van het winkelpersoneel op. Is het te druk? Kom dan op een later moment terug.

 • Gelden de richtlijnen van het RIVM ook in winkels?

Ja, de richtlijnen van de RIVM gelden ook in winkels. Afhankelijk van de grootte van de winkel mag er een bepaald aantal klanten tegelijk naar binnen. Sommige winkels controleren dit door bijvoorbeeld mandjes of karretjes. Alle klanten moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden. Ga daarom zoveel mogelijk alleen naar de winkel. Meer over de richtlijnen voor winkels leest u op de website van de Rijksoverheid.

Er is een uitzondering op deze regel voor contactberoepen. Beroepen zoals kappers, rij-instructeurs en masseurs hoeven geen 1,5 meter afstand te houden.

 • Wanneer mag ... weer?

De overheid heeft een overzicht gemaakt van wanneer zij verwachten dat de maatregelen verder versoepeld kunnen worden. Dit blijft natuurlijk afhankelijk van de situatie op dat moment. Dat overzicht kunt u bekijken op de website van de Rijksoverheid.

Scholen
 • Zijn er dit jaar introductiebijeenkomsten van de hogescholen? 

Het is voor onderwijsinstellingen, studieverenigingen en studentensportverenigingen niet toegestaan om samenkomsten in het kader van de werving en introductie van studenten van het mbo, hbo en/of wo te laten ontstaan, plaatsvinden of organiseren. Op basis van bepaalde voorwaarden kan de voorzitter van de veiligheidsregio echter wel een ontheffing verlenen voor een fysieke samenkomst die georganiseerd wordt door een onderwijsinstelling, studievereniging of studentensportvereniging. Eén van die gewijzigde voorwaarden is dat de samenkomst naast studie of sport, ook gericht mag zijn op kennismaking.

Vrije tijd en vervoer
 • Kan ik wel naar België/ Duitsland?

Beide landen laten weer reizigers en toeristen toe. Maar de situatie kan lokaal veranderen, zoals in Antwerpen. Volg altijd de Nederlandse en lokale coronaregels op. Via onderstaande links leest u het uitgebreide reisadvies voor beide landen. 

Blijf voor de zekerheid 2 weken in thuisquarantaine. Heeft u klachten? Laat u testen. Bel daarvoor 0800-1202.

 • Kan ik reizen met het openbaar vervoer?

Ja, ga alleen met het openbaar vervoer als het echt nodig is. Werk zo veel mogelijk thuis en ga te voet of op de fiets als u die mogelijkheid heeft. U bent verplicht om in het openbaar vervoer een niet-medisch mondkapje te dragen. 

 • Mag ik weer in een groep muziek maken?

Blazers mochten eerst geen muziek maken. Zowel repetities als uitvoeringen mogen weer. Zij moeten wel 2 meter afstand houden tot anderen.

 • Mag ik weer met andere mensen zingen?

Zingen mag weer op 1,5 meter afstand, bij voorkeur in een zigzagformatie en altijd in een goed geventileerde ruimte.

 • Met hoeveel mensen mag ik samenkomen?

U mag thuis met meerd​ere mensen afspreken. Er geldt geen maximum. Als u niet bij hetzelfde huishouden hoort, moet u wel 1,5 meter afstand bewaren.
​​​​Het maximum voor samenkomsten in een gebouw is 100 personen (exlusief personeel), als er 1,5 meter afstand bewaard kan worden en er vaste zitplaatsen zijn. Voor buiten is dat 250 personen (exclusief personeel). 

 • Wat bedoelen we met "een huishouden"? 

Onder een huishouden verstaan we echtgenoten, geregistreerde partners of andere levensgezellen en ouders, grootouders en kinderen, voor zover zij op één adres woonachtig zijn. Woongroepen, tehuizen en studentenhuizen vormen dus niet één huishouden. Mensen die tot één huishouden behoren, hoeven onderling geen afstand te houden. Maar ook hier geldt: ga zoveel mogelijk alleen op pad en houd 1,5 meter afstand tot anderen buiten het gezin/huishouden.

Afval
 • Is het milieupark nog open?

Alle mileuparken zijn open voor álle afvalsoorten. Betalen kan alleen met pin. Dat is mogelijk gemaakt op anderhalve meter afstand. Het is er op dit moment erg druk. Kom daarom alleen als het nodig is, en zoveel mogelijk alleen. Laat uw kinderen thuis. De gezondheid van u en de medewerkers van het milieupark staat voorop. Volg de richtlijnen van het RIVM en de instructies van de medewerkers op. 

Voor de meest recente informatie over de afvalinzameling kijkt u op RWM.nl, of download de RWM app.

Gemeente
 • Is de gemeente nog open?

Ja. Wel vragen we u om alleen in dringende gevallen naar de Stadswinkel te komen. Kijk op onze website of u uw aanvraag misschien online of telefonisch af kunt handelen. En verzet of annuleer uw afspraak als u verkoudheidsklachten heeft.

De meeste medewerkers van de gemeente werken vanuit thuis. Heeft u een afspraak of wilt u contact met een medewerker? Bel ons dan op 14046. Ons callcenter verbindt u door. 

 • Gaat de markt nog door?​​​​​​

Ja, maar houd rekening met maatregelen. Betaal zo veel mogelijk met pin.

 • Kan ik nog verhuizen?

Ja, maar momenteel is het alleen mogelijk om een verhuizing door te geven via onze website.

 • Ik zie nog steeds groepen mensen die geen afstand houden. Kan de gemeente daar niks aan doen?

Spreek de mensen er op aan. Heeft dat geen effect, dan kunt u een melding maken bij de gemeente.

 • Kan een huwelijk nog door gaan?

Ja. We zien wel dat sommige huwelijkslocaties afzeggen. Als u uw huwelijk toch wilt laten doorgaan, kunt u gebruik maken van de trouwzalen in Sittard en Geleen. We houden ons daarbij aan de richtlijnen van het RIVM. Dat betekent dat er een maximaal aantal personen aanwezig kunnen zijn. En er moet 1,5 meter afstand bewaard worden. Voor meer informatie kunt u bellen naar 14046 en vragen naar de burgerlijke stand. 

 • Gaat " evenement X" nog door? 

Alle evenementen zijn tot in ieder geval 1 september afgelast.

Ondernemers
 • Ik ben ondernemer en heb vragen over de financiele compensatieregeling/ tozo. Waar kan ik meer informatie krijgen?

De overheid heeft meerdere maatregelen ingesteld om ondernemers te helpen. Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid.
Meer informatie voor ondernemers omtrent het coronavirus vindt u ook op onze website: Coronavirus - informatie voor ondernemers.

 • Welke maatregelen gelden voor mijn onderneming en hoe weet ik of ik er aan voldoe?

Alle vragen die u heeft met betrekking tot het coronavirus en uw onderneming kunt u stellen aan het Ondernemerscontact.