Coronavirus - veelgestelde vragen

Antwoorden op de veelgestelde vragen rondom het coronavirus.

Horeca en detailhandel
 • Moet ik een mondkapje op?

Ja. U draagt een mondkapje in openbare binnenruimtes. Buiten op straat hoeft dit niet. 
​​​​Mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen, zijn hierop een uitzondering.

 • Kan ik eten bestellen bij een restaurant?

Horecagelegenheden zijn gesloten voor bezoek, maar morgen wel bestellingen laten afhalen. Hou bij het ophalen van uw bestelling wel 1,5 meter afstand tot andere klanten. Veel restaurants bezorgen ook thuis. Vraag eventueel bij het restaurant naar de mogelijkheden. 

 • Wat zijn de regels voor winkels en supermarkten?

Winkels sluiten uiterlijk om 20:00, met uitzondering van supermarkten (en andere winkels die vooral eten en drinken verkopen). Zij mogen wel later open zijn.

Winkeliers mogen u verplichten een mondkapje te dragen in hun zaak. Ze mogen u ook weigeren als u dit niet doet. Daarnaast mogen zij ook verplichten gebruik te maken van een mandje of karretje. 

 • Gaat de markt door? 

Markten gaan ook door. Hou er wel rekening mee dat u misschien niet contant kunt betalen. En hou afstand van andere bezoekers. Ook als u bij een kraam staat te wachten. Vanwege drukte is het verstandig een mondkapje te dragen. 

 • Hoe zit het met alcohol en softdrugs?

Er mag geen alcohol of softdrugs verkocht worden tussen 20:00 uur en 07.00 uur. U mag ook geen alcohol drinken of softdrugs gebruiken in de openbare ruimte tussen 20:00 uur en 07.00 uur. 

Scholen
 • Moet mijn kind een mondkapje op op school?

Kinderen op de basischool of bijvoorbeeld kinderdagverblijf hoeven geen mondkapjes te dragen op school. Studenten vanaf middelbare school (dus ook MBO, HBO etc.) dragen een mondkapje buiten de les.

Vrije tijd en vervoer
 • Kan ik wel naar België/ Duitsland?

De reisadviezen voor zowel Belgie als Duitsland zijn "oranje". Dat houdt in dat u alleen naar onze buurlanden reist als dat echt nodig is. Bijvoorbeeld omdat u daar werkt, studeert, of mantelzorg verleent. Tanken en boodschappen doen vallen daar niet onder. 
Misschien moet u na verblijf in Belgie of Duitsland in quaraintaine. Lees meer informatie over reizen naar onze buurlanden op de website van de Veiligheidsregio.

 • Wat moet ik doen als ik terug kom uit een code-oranje gebied?

Blijf voor de zekerheid 10 dagen in thuisquarantaine. Heeft u klachten? Laat u testen. Bel daarvoor 0800-1202.

 • ​​Met hoeveel mensen kan ik thuis afspreken?

Spreek met maximaal 3 mensen per dag thuis af. Beperk het gezelschap wanneer mogelijk tot 1 groep. Buiten mag u met maximaal 4 mensen afspreken. Zowel binnen- als buitenshuis moeten u en uw gasten in staat zijn om 1,5 meter afstand te houden. Als een samenkomst leidt tot overlast kunt u een boete krijgen van de handhavers.

 • Kan ik naar bijvoorbeeld naar de film of een concert?

Bioscopen, theaters, concertzalen en musea mogen bezoekers ontvangen. Daarbij hanteren zij coronamaatregelen. Ze kunnen u bijvoorbeeld verplichten een mondkapje te dragen. U moet 1,5 meter afstand houden tot andere bezoekers. En misschien moet u reserveren of wordt er gewerkt met tijdslotten. Daarnaast kunnen bedrijven ook aanvullende, eigen maatregelen nemen. Zorg daarom dat u goed op de hoogte bent voordat u vertrekt.

 • Hoe zit het met overige evenementen?

 Evenementen zijn niet toegestaan. Met uitzondering van (bijvoorbeeld) beurzen of congressen. En betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties. 

 • Kan ik nog sporten?

Ja, maar sportscholen moeten zich wel aan bepaalde regels houden. U moet bijvoorbeeld ten alle tijde 1,5 meter afstand tot andere sporters kunnen houden. De douches en/of kleedkamers zijn gesloten. Er mogen maximaal 30 personen per ruimte aanwezig zijn. In groepsverband mag u zowel binnen als buiten met maximaal 4 personen sporten. Wedstrijden zijn niet toegestaan.

Kinderen tot 18 jaar zijn hierop een uitzondering. Zij mogen wel in teamverband sporten. Wedstrijden met teams van de eigen club zijn wel toegestaan.

Afval

Het huis-aan-huis ophalen van afval gaat door volgens planning. Alle milieuparken zijn open. Het kan er erg druk zijn. Kom dus alleen en laat kinderen thuis. Hou er rekening mee dat u alleen kunt pinnen. 
Voor de meest recente informatie over de afvalinzameling kijkt u op RWM.nl, of download de RWM app.

Gemeente
 • Is de gemeente open?

De Stadswinkel is geopend, maar we vragen u om alleen in dringende gevallen te komen. Kijk op onze website of u uw aanvraag misschien online of telefonisch af kunt handelen. En verzet of annuleer uw afspraak als u verkoudheidsklachten heeft.
​​​​​​Neem uw eigen mondkapje mee. Heeft u geen mondkapje? In de Stadswinkel stellen wij een niet-medisch mondkapje beschikbaar zo lang deze op voorraad zijn. Bezoekers die weigeren een mondkapje te dragen zullen bij binnenkomst verzocht worden om de publieksruimte te verlaten.

Stadskantoor Sittard (Hub Dassenplein) is voorlopig alleen geopend op dinsdag en donderdag van 08:30 tot 12:00 uur. U kunt op die tijdstippen gewoon gele zakken ophalen. Op andere dagen kunt u terecht in de Stadswinkel in Geleen.

De meeste medewerkers van de gemeente werken vanuit thuis. Heeft u een afspraak of wilt u contact met een medewerker? Bel ons dan op 14046. Ons callcenter verbindt u door. 

 • Kan ik nog verhuizen?

Ja, maar momenteel is het alleen mogelijk om een verhuizing door te geven via onze website.

 • Ik zie nog steeds groepen mensen die zich niet aan de maatregelen houden. Kan de gemeente daar niks aan doen?

Spreek de mensen er op aan. Heeft dat geen effect, dan kunt u een melding maken bij de gemeente.

Ondernemers
 • Ik ben ondernemer en heb vragen over de financiele compensatieregeling/ tozo. Waar kan ik meer informatie krijgen?

De overheid heeft meerdere maatregelen ingesteld om ondernemers te helpen. Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid.
Meer informatie voor ondernemers omtrent het coronavirus vindt u ook op onze website: Coronavirus - informatie voor ondernemers.

 • Welke maatregelen gelden voor mijn onderneming en hoe weet ik of ik er aan voldoe?

Alle vragen die u heeft met betrekking tot het coronavirus en uw onderneming kunt u stellen aan het Ondernemerscontact.