TONK regeling weinig gebruikt

De gemeente Sittard-Geleen hoopt dat meer mensen die hun inkomen door corona fors hebben zien dalen, gebruik maken van de Tijdelijke Opvang Noodzakelijke Kosten (TONK). De regeling is onlangs verruimd, maar dat leidt niet tot meer aanvragen.

Er is rekening gehouden met zo’n vierhonderd aanvragen. Op dit moment zijn er maar 60 aanvragen ingediend.

De TONK is bedoeld voor iedereen die fors minder inkomen heeft door de coronacrisis en daardoor de vaste woonlasten niet meer kan betalen. Afhankelijk van het inkomen en woonlasten, wordt een bedrag uitgekeerd van minimaal 1.125 euro en maximaal 4.500 euro. De vergoeding is netto. Er hoeft dus achteraf geen belasting over te worden betaald. De gemeente kijkt niet of iemand spaargeld of een ander soort vermogen  heeft. Er wordt dus niet gevraagd om bankafschriften of andere bewijsstukken. Het enige dat wordt gevraagd, zijn gegevens van het netto inkomen van januari 2021 en gegevens van de woonlasten (huur/hypotheek en gas, water en licht) over de maand januari 2021.