Burgerinitiatief 'Burgerhart' op eigen benen

Persbericht I Sittard-Geleen, 13 april 2018 – Burgerhart, de vrijwilligersorganisatie rondom Automatische Externe Defibrillators (AED) in Sittard-Geleen, gaat door als zelfstandige stichting. De Rode Kruis-afdelingen en de EHBO-verenigingen van Sittard-Geleen worden de drijvende krachten achter de stichting. “Burgerhart wordt nu in handen gegeven van betrokken mensen in de dorpen, wijken en buurten van onze gemeente”, aldus wethouder Leon Geilen (Welzijn).

Burgerhart is het grootste burgerinitiatief van de gemeente Sittard-Geleen. Meer dan 1200 vrijwilligers zijn aangesloten bij dit hulpsysteem voor inwoners in nood. Ze zijn opgeleid om mensen te reanimeren en weten hoe ze een defibrillator moeten gebruiken. Bij een reanimatiemelding kunnen ze worden opgeroepen, in afwachting van de ambulance en professionele hulpdiensten.

In 2014 werd besloten Burgerhart op termijn op eigen benen te laten staan. Na een intensief participatieproces door een afvaardiging van de 1200 vrijwilligers, beheerder AED Solutions en de gemeente is het nu zover dat de Rode Kruis-verenigingen en de EHBO-afdelingen willen komen tot de oprichting van een stichting. Hierin zullen vrijwilligers Ger Lengowski en Huub Gerards en een afvaardiging van de Rode Kruis-verenigingen en de EHBO-afdelingen zitting nemen.

Wethouder Leon Geilen: “De gemeente voelt zich betrokken bij dit prachtige project. We blijven dan ook verantwoordelijk voor het technisch beheer en onderhoud van de door ons geplaatste AED’s. De nieuwe stichting gaat zich nu bezig houden met de organisatie van de werving en de opleiding van alle AED-vrijwilligers en zal daarbij de verbinding leggen met de opgave die de afdelingen van het Rode Kruis en de EHBO hebben”.