Eikenprocessierups: wat doet de gemeente?

De gemeente brengt elk jaar opnieuw in kaart waar de eikenprocessierups zich bevindt. Op die manier kan de gemeente op tijd, en zo gericht mogelijk bestrijden. Plekken waar mensen het meest gevaar lopen (zoals scholen, drukke plekken) zijn het eerst aan de beurt. De rupsen worden bestreden met een biologisch middel. Vermijd contact met de eikenprocessierups. Als u per ongeluk in aanraking bent geweest met de haartjes spoel dan de huid goed met lauw water. Of strip de haartjes van de huid met plakband. U kunt beter niet wrijven of krabben. De klachten gaan binnen 2 weken vanzelf over. Bel bij oogklachten of allergische klachten de huisarts.

Op deze pagina kunt u lezen hoe de ontwikkeling van de eikenprocessierups in Sittard-Geleen dit jaar verloopt.

Afbeelding nest eikenprocessierupsenAfbeelding nest eikenprocessierupsen

De meeste rupsen zijn bezig met het afwerken van hun nesten. Naar verwachting zijn eind volgende week de nesten voltooid. Er zitten geen rupsen meer op de bladeren. Vanaf nu kan het wegzuigen of brande van nesten beginnen.

Afbeelding larven eikenprocessierups 14 mei
Op een iets warmere plek in Holtum zijn de rupsen verveld naar het 4e larvestadium. Vanaf dat stadium hebben de rupsen brandharen en kan niet meer gespoten worden. De rupsen zitten nu nog op de twijgen en eten blad. Er heeft nog geen nestvorming plaatsgevonden. Daarom is het moeilijk om de rupsen weg te halen. Zodra de nestvorming heeft plaatsgevonden kunnen de rupsen in hun nesten veilig weggezogen of verbrand worden.

Afbeelding eikenprocessierups 7 mei
De ontwikkeling van de rupsen gaat trager dan we dachten. Naar verwachting vervellen de rupsen pas in de tweede helft van volgende week naar het 4e stadium. Hierdoor en door de lagere temperaturen en de koude nachten van de afgelopen dagen hebben we meer tijd om te spuiten.

Afbeelding eikenprocessierups 3de stadium

Bij wind, regen en temperaturen onder 15 °C werkt het biologische bestrijdingsmiddel XenTari onvoldoende. Om deze reden is het spuiten vanaf woensdagavond 29 april even gestopt. De weersverwachting ziet er vanaf 4 mei weer beter uit, dan starten we weer met spuiten. De rupsen zijn in het derde larve stadium en vervellen naar verwachting rond 9 mei naar het vierde stadium. Vanaf dit stadium moeten we stoppen we met spuiten want als de rupsen mét brandharen in de boom dood gespoten worden, zorgen ze nog enkele jaren voor irritatie. En dát willen we niet.

28 april

De kop is er af. De eerste bomen zijn bespoten in Grevenbicht. Ook in de omgeving van scholen zijn vandaag bomen bespoten.

Afbeelding spuiten eikenprocessierups

21 april

Er zit inmiddels voldoende blad aan de bomen. Het spuiten mag vanaf vrijdag 24 april beginnen. Als eerste wordt gespoten bij scholen en dagverblijven. Daarna volgt de bebouwde kom en vervolgens de fiets- en wandelpaden. Als laatste zijn de toegangswegen aan de beurt. Bij scholen en dagverblijven wordt na deze spuitsessie een tweede keer gespoten. Er wordt ook dit jaar weer gespoten met het biologische bestrijdingsmiddel XenTari WG.

7 april

In 80 tot 90% van de eiken in Sittard-Geleen zit de eikenprocessierups. Naar verwachting kan rond 24 april begonnen worden met de bestrijding, het spuiten. We starten pas met spuiten als de bomen weer voor minstens 50% met bladeren bedekt zijn. Eerder heeft geen zin, dan hecht het bestrijdingsmiddel niet voldoende aan de bladeren. De hoge temperaturen op dit moment zorgen ervoor dat de bladontwikkeling aan de bomen sneller verloopt. We schatten in dat de overlast van de eikenprocessierups begint tussen 14 en 22 mei. Dan is de vervelling van de rups zover dat de brandhaartjes loskomen.

6 april

Afbeelding nest eikenprocessierupsen 1Afbeelding nest eikenprocessierupsen 2

Zoals op de foto’s te zien is, zijn de eerste rupsen uit de eipakketten gekomen. In Maastricht zijn dit jaar de eerste rupsen gesignaleerd. Even later werden ook rupsen gezien in Grevenbicht.

23 maart

Gezien de weersvoorspelling voor deze week verwachten we dat de eerste rupsen uit de eitjes zijn vanaf begin april. In oostelijk Zuid-Limburg kan dit 2 dagen later zijn dan dichter bij de Maas.