Wethouder heet eerste slachtoffer van watersnood welkom

Met een fleurige bos bloemen, een spel Monopoly, een Zittesj Tuutje én een hart onder de riem toog wethouder Andries Houtakkers (Wonen) dinsdag naar het oude zorgcentrum De Baenje. Daar verwelkomde hij namens het gemeentebestuur het eerste slachtoffer van de recente watersnood dat is ingetrokken in de tijdelijke noodopvang nabij het stadscentrum van Sittard.

Afbeelding wethouder heet eerste slachtoffer van watersnood welkom in Baenje
Het gaat om een hoogwatergedupeerde uit Brommelen (gemeente Meerssen). Als gevolg van de schade die het verwoestende noodweer heeft aangericht, kan zij voorlopig niet meer terug naar haar eigen huis.

Door de hevige wateroverlast zijn in verschillende gemeenten in Zuid-Limburg woningen onbewoonbaar geworden. De gemeente Sittard-Geleen is hierdoor erg geraakt en voelt zich betrokken bij de inwoners van omringende gemeenten die door de wateroverlast getroffen zijn. Sinds vorig weekend is de gemeente daarom samen met ZOwonen en Ad Hoc Leegstandsbeheer druk in de weer geweest om het leegstaande zorgcentrum De Baenje bewoonbaar te maken voor mensen die tijdelijk onderdak zoeken. 

Inmiddels is een aantal studio’s gereed om mensen op te vangen die door de gevolgen van het hoogwater op zoek zijn naar vervangende woonruimte totdat ze weer naar huis kunnen. Er zijn nog studio’s beschikbaar. Het noodnummer voor deze woningen is 046 - 420 9680. Ook is een e-mailadres beschikbaar voor nadere informatie: noodopvang@zowonen.com.

Een beetje op weg helpen

Wethouder Andries Houtakkers: ‘Het doet me deugd dat we als gemeente samen met ZOwonen en Ad Hoc zo snel tot actie konden overgaan om daadwerkelijk iets te doen in deze noodsituatie. We kunnen het leed en het ongemak dat deze mensen treft, zeker niet volledig wegnemen. Hopelijk kunnen we er wel aan bijdragen om de dakloze slachtoffers van de overstromingen weer een beetje op weg te helpen. We leven mee met de gedupeerden en we doen er in elk geval alles aan om de getroffen mensen een warm welkom en thuis te bieden.’