Kasteelpark Born krijgt nieuwe ingang

Persbericht I Sittard-Geleen, 18 juni 2021 – Het Kasteelpark in Born krijgt een ingang aan de kant van het centrum. Als de raad binnenkort hiervoor het al gereserveerde geld beschikbaar stelt, wordt de ingang van het dierenpark verplaatst naar de binnenplaats van de monumentale kasteelhoeve.

,,We slaan daarmee twee vliegen in een klap,” zegt wethouder Pieter Meekels (economie). ,,Door de ingang te verplaatsen komen er meer mensen in het centrum van Born waar ook de ondernemers van kunnen profiteren. En de woonwijk waar nu nog de ingang is, wordt ontlast.”

Het gaat om het verplaatsen van het kassagebouw naar de achterkant van de Kasteelhoeve, naast de historische kasteelruïne. De looproute naar het winkelcentrum wordt verfraaid met uitkijkpunten, er komt een extra fietsenstalling bij de nieuwe ingang en in het centrum worden extra parkeerplekken gecreëerd voor piekmomenten. Dat gebeurt door het aanduiden van parkeerplaatsen op de Borner Markt en het aanleggen van meer parkeerplaatsen langs de Postweg.

Beheerder Theo Meeks is blij dat na zo lange tijd eindelijk besloten is dat de entree gaat verhuizen. ,,Voor de bezoekers is de ingang via de binnenplaats van de Kasteelhoeve een extra belevenis. De historische entourage is een geweldige start voor een heerlijk dagje Kasteelpark. Voordat alles gerealiseerd is, zal er nog veel voorbereidend werk moeten worden gedaan. We hopen dat in 2022 de bezoekers via de nieuwe entree het park kunnen bezoeken.”

,,Ondernemersvereniging Bijzonder Born heeft samen met het Kasteelpark Born een aantal activiteiten voorbereid, die wij gezamenlijk organiseren om de verbinding tussen het Kasteelpark en het winkelcentrum te vergroten. Wij hopen dat hierdoor meer bezoekers richting centrum trekken,” vult Jack Vroomen van de ondernemersvereniging Bijzonder Born aan. 

De gemeenteraad van Sittard-Geleen heeft deze investering opgenomen in de Programmabegroting 2021. In de tweede programmarapportage 2021, die in juli in de raad wordt besproken, wordt het voorstel gedaan om daadwerkelijk het benodigde geld beschikbaar te stellen. Het gaat om een bedrag van 275.000 euro.

De plannen worden nu uitgewerkt en na de zomer worden ondernemers en inwoners van Born aan de hand daarvan bijgesproken. Het streven is om voor het einde van het jaar te starten met het verplaatsen van de ingang.

Kasteelpark Born is een middelgroot dierenpark dat gelegen is in de tuinen van voormalig Kasteel Born. Er zijn vele verschillende soorten dieren gehuisvest, onder andere inheemse dieren als herten, schapen en geiten, maar ook uitheemse diersoorten als nandoes, alpaca's, stekelvarkens, roofdieren en apen.