Sittard-Geleen plaatst ‘Houd-de-lijn-vrij’ stoeptegel

Op 15 oktober is het de Internationale Dag van de Witte Stok. Op deze dag vragen slechtziende en blinde mensen aandacht voor veilige verkeersdeelname. Om aandacht te vragen voor obstakelvrije geleidelijnen worden op diverse NS-stations speciale "Houd de lijn vrij!"-stoeptegels geplaatst. Ook bij het station in Sittard. De speciale tegel wordt vrijdag 15 oktober om 13.00 uur geplaatst door wethouder Leon Geilen.

Houd de lijn vrij en geef voorrang aan de witte stok

Mensen die slechtziend of blind zijn willen graag veilig over straat. Daarom is het van groot belang dat geleidelijnen, de geribbelde tegels op straat en op stations, worden vrijgehouden. Want mensen met een visuele beperking volgen deze lijnen met hun taststok of voeten om veilig hun weg te vinden van A naar B. Maar omdat veel mensen niet weten waar de lijnen voor dienen, staan er vaak obstakels op. Van tassen en fietsen tot reclameborden en zelfs complete terrassen. Dat leidt tot lastige en zelfs gevaarlijke situaties. De blauwe "Houd de lijn vrij!"-stoeptegel attendeert weggebruikers op het vrijhouden van geleidelijnen. Hoe meer mensen de lijnen vrijhouden, hoe veiliger ook mensen met een visuele beperking over straat kunnen. 

Railtrip

Het plaatsen van de stoeptegels wordt georganiseerd door Visio Sittard-Geleen en de Oogvereniging in samenwerking met de gemeenten Heerlen, Sittard-Geleen en Roermond. Ervaringsdeskundigen en medewerkers van deze organisaties reizen per trein van station Heerlen naar station Sittard en eindigen op station Roermond. In Sittard plaatsen zij samen met wethouder Leon Geilen (Inclusie) een stoeptegel. Iedereen is welkom bij deze actie. 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de campagnes op stopvoordewittestok.nl en houddelijnvrij.nl.