Samen bijdragen aan een betere wereld voor iedereen

Wat is jouw wens voor een betere wereld? En op welke manier wil jij daar een steentje aan bijdragen? Leerlingen van drie havo-klassen van het Trevianum gingen maandag 15 februari met deze vragen aan de slag.

Samen met wethouder Bert Kamphuis stopten ze hun wens voor 2030 in de ‘timecapsule’. Een tijdcapsule die dit jaar langs Nederlandse gemeenten reist en waar burgemeesters en wethouders hun wens voor 2030 in kunnen posten. De capsule met daarin alle wensen om samen een betere wereld te realiseren wordt in 2030 opengemaakt.

leerlingen van het trevianum

Een betere wereld voor iedereen

De timecapsule is onderdeel van een landelijke campagne die erop gericht is zoveel mogelijk mensen bekend te maken met de Global Goals van de Verenigde Naties. Dit zijn zeventien doelstellingen die er wereldwijd aan moeten bijdragen om tussen nu en 2030 drie belangrijke zaken te bereiken:

• Een einde maken aan extreme armoede.
  • Het bestrijden van ongelijkheid en onrecht.
  • Het oplossen van het probleem van klimaatverandering.

Deze wereldwijde doelstellingen zijn de opvolgers van de Millenniumdoelen waar van 2000-2015 aan is gewerkt. Als Millenniumgemeente heeft Sittard-Geleen ervoor gekozen het mondiale beleid van de gemeente aan te laten sluiten bij de Global Goals.

Primeur

Sittard-Geleen mocht als eerste Limburgse gemeente de capsule ontvangen en er een wens in stoppen. De leerlingen van het Trevianum mochten uit de zeventien doelstellingen zelf hun favoriet kiezen en deze in de capsule posten. De wethouder koos namens de gemeente een doel en voegde hieraan een persoonlijke wens toe.

“De gemeente Sittard-Geleen ondersteunt de Global Goals voor duurzame ontwikkeling. Door een actief beleid gericht op de bevordering van particuliere integratie en tolerantie leveren wij ook op lokaal niveau een bijdrage aan meer bewustzijn, solidariteit en de vermindering van ongelijkheid.
Mijn wens voor de toekomst is, dat iedereen, waar ook ter wereld, ongeacht afkomst, huidskleur, religie en seksuele geaardheid, volwaardig kan participeren in onze samenleving.”

Mieke Strouken geeft presentatie in trevianum

Ook meedoen?

Wilt u zelf ook een steentje bijdragen aan het realiseren van een betere wereld voor iedereen? Ga naar www.globalgoals.org en kies uw persoonlijke doel(en). Via social media kunt u uw voorkeur delen. Op de website kunt u precies lezen hoe dit in zijn werk gaat.

Het mondiaal beleid van de gemeente wordt uitgevoerd door de Vereniging Mondiaal Beleid.