Confucius Instituut opent dependance in Sittard-Geleen

Persbericht | Sittard-Geleen, 2 juli 2019 – Het Confucius Instituut Maastricht opent een dependance in Sittard-Geleen. De directie van het Confucius Instituut en het gemeentebestuur van Sittard-Geleen hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Bij de keuze van de locatie van de dependance worden verschillende mogelijkheden in overweging genomen. Het Confucius Instituut zal onder andere cursussen en trainingen organiseren voor particulieren en voor bedrijven die zaken willen doen met China, dan wel voor geïnteresseerden die een algemene belangstelling hebben in de taal en cultuur van het Aziatische land.

,,Deze overeenkomst helpt de gemeente, maar ook bedrijven uit de gemeente en de regio, bij het zaken doen met China,” is de overtuiging van wethouder Pieter Meekels (economie). ,,Het Confucius Instituut stimuleert de Chinees-Limburgse contacten en verbetert de kennis die wij hebben van China.”

Lili Deng, directeur van het Confucius Instituut Maastricht vult aan: ,,Het is slechts dertig kilometer van Sittard naar Maastricht, terwijl de afstand tot Sittards Chinese zusterstad Maoming 9138 kilometer bedraagt. Het is fantastisch dat we nu een kennisinstituut op gebied van Chinese taal en cultuur naar de voordeuren van de ‘Global Minded’ inwoners van de gemeente Sittard-Geleen en de regio kunnen brengen. We zijn er van overtuigd dat kennis van de taal en de cultuur studenten, professionals en organisaties beter toerusten om zich verder te ontwikkelen in een internationale omgeving.”

De dependance van het Confucius Instituut zal op een later moment verhuizen naar de Walram Site, zodra de bouw van het Chinees gezondheids- en cultuurcentrum in het voormalige Frans Klooster aan de Walramstraat in Sittard voltooid is. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de bouwvergunning voor dit complex.

Naast het verzorgen van lessen en trainingen biedt het Confucius Instituut aan om minimaal één keer per jaar een cultureel evenement te organiseren in Sittard-Geleen. Ook zal de gemeente een beroep kunnen doen op het Confucius Instituut voor ondersteuning waar het aangelegenheden in relatie tot China betreft. Om de realisatie van het Confucius Instituut in Sittard mogelijk te maken is afgesproken dat de gemeente het Instituut gedurende de komende vier jaar in de vorm van een jaarlijkse financiële bijdrage zal ondersteunen.

Het Confucius Instituut Maastricht (CIM) is een samenwerkingsverband tussen Zuyd Hogeschool, Dongbei University of Finance and Economics in Dalian en de Chinese overheid. Missie van het CIM is het bevorderen van lokale bekendheid met de Chinese taal en (zaken-)cultuur.