Eerste groepsdetachering Vixia en Participatiehuis

Persbericht | Sittard-Geleen, 19 juni 2019 – Acht medewerkers van Vixia en het Participatiehuis gaan op 3 juli op detacheringsbasis werken bij de Chocolate Company in Kerkrade. Ze zijn de eerste medewerkers die in een zogenoemde groepsdetachering aan de slag gaan.

“Het ligt me nauw aan het hart dat iedereen een kans krijgt op de arbeidsmarkt, zegt wethouder Felix van Ballegooij (sociale zaken) van Sittard-Geleen. ,,Dat is namelijk niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met deze groepsdetacheringen kunnen we weer een aantal mensen perspectief bieden op werk, hen zekerheid en vertrouwen in de toekomst geven.”

Felix van Ballegooij constateert dat het individueel plaatsen van mensen bij werkgevers op dit moment moeilijker is omdat de mensen in de Participatiewet steeds intensiever begeleid moeten worden. Immers, door de economische voorspoed hebben de meest zelfstandige mensen al een baan. Groepsdetachering wordt – ook landelijk - gezien als een goede tussenstap om de afstand tot de arbeidsmarkt te overbruggen. ,,En ik ben blij en dankbaar dat Chocolate Company het eerste bedrijf is dat gebruik gaat maken van de mogelijkheden die we via Vixia en het Participatiebedrijf bieden.

De acht medewerkers die meedoen aan de groepsdetachering hebben verschillende achtergronden en verschillende competenties. Er zitten mensen bij met een WSW-indicatie, statushouders en ook anderen die in de Participatiewet zitten. Juist de mix van mensen maakt dat men complementair aan elkaar is.

Tussenstap

Groepsdetachering is voor sommige medewerkers het eindpunt van de arbeidsbegeleiding, terwijl dit voor anderen een tussenstap is. Zij kunnen doorstromen naar een individuele detachering of een dienstverband bij een werkgever.

Bij deze groepsdetachering zorgt Vixia voor een begeleider voor de groep die op locatie aanwezig is. Ralph Hennes, waarnemend directeur van Vixia vult aan: ,,Vixia en de deelnemende gemeenten van het Participatiehuis zijn trots op deze samenwerking. Dit biedt een mooie kans op passend werk voor de doelgroep. We zijn enthousiast en gaan er samen een succes van maken.”

Win-win

Bij Chocolate Company worden in eerste instantie verpakkingswerkzaamheden verricht. Mogelijk kunnen op termijn ook medewerkers ingezet worden in de productie. ,,Het gaat om tenminste vijf mensen in het laagseizoen en maximaal 16 personen in het hoogseizoen, die begeleid worden door iemand van Vixia,” licht eigenaar Mirjam Schroeder van het Kerkraadse bedrijf toe. ,,We hebben al geruime tijd contacten met Vixia. Er is al één medewerker van Vixia die hier werkt en eerder al hebben we onze interesse voor groepsdetachering laten blijken. Deze groepsdetachering levert een win-win-situatie op. Enerzijds kunnen wij het complete productieproces, inclusief verpakking, in eigen huis houden; anderzijds kunnen we een aantal mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt aan een baan helpen.”

Chocolate Company en Vixia hebben een contract getekend om in ieder geval een jaar lang van elkaars diensten gebruik te maken. Daarna kan het contract steeds met een jaar verlengd worden. Vooruitlopend op de officiële start van de detachering zijn deze week de werkbegeleiders en enkele potentiéle detacheringskandidaten al aan de slag gegaan. Voor de mensen die vanuit de Westelijke Mijnstreek naar Kerkrade moeten reizen, is vervoer geregeld.

Chocolate Company tgroepsdetacheringscontract

Fotobijschrift: Terwijl Ralph Hennes (Vixia) en Mirjam Schroeder (Chocolate Company) het groepsdetacheringscontract tekenen, zorgen wethouder Felix van Ballegooij (links) en Michiel Fredrix (Chocolate Company) voor de feestelijke chocoladetaart. Foto MCM Productions.