Historisch gebied stadsomwalling Sittard vernieuwd

Persbericht I Sittard-Geleen, 29 november 2019 – Het historische gebied rondom de stadswallen in het centrum van Sittard is vernieuwd. Met de afronding van de herinrichting van de Oostelijke Schootsvelden is de historische aanblik van het centrum versterkt. Daarnaast worden nadelige effecten van de klimaatverandering gedempt door uitgegraven grachten, die dienen als buffer om wateroverlast te beperken. Ook is de veiligheid vergroot dankzij overzichtelijke paden, hekwerken en camerabewaking.

De herinrichting van de Oostelijke Schootsvelden is een onderdeel van Zitterd Revisited. Het hele gebied is opgeschoond. De volkstuinen zijn opnieuw ingericht. Ook zijn de grachten uitgegraven en zijn er wandel- en fietspaden aangelegd. Dit stukje Sittard is nu veiliger, waterklaar en goed bereikbaar voor wandelaars en fietsers.

De herinrichting komt de beleefbaarheid van Sittard ten goede: "Sittard kent een rijke geschiedenis", zegt wethouder Jos Bessems (Binnenstedelijke Ontwikkeling). "De Oostelijke Schootsvelden zijn een uniek behouden stuk historie. Het laat zien hoe in de Middeleeuwen de verdediging van de stad werd ingericht met kanonnen op de wal en grachten om de vijand af te weren. De afronding van dit project brengt de stad weer meer terug in haar oorspronkelijke staat.”

Afbeelding planten van een boom door wethouder Bessems en deputé Dritty

Wethouder Bessems plantte samen met gedeputeerde Andy Dritty (Binnenstedelijke Ontwikkeling) een boom ter ere van de afronding van het project. “Het mooie van dit project is dat het ruimte biedt voor stadsnatuur, het organiseren van evenementen en voor ontspanning en recreatie. Dat is een grote plus voor de aantrekkingskracht van de stad en het woonplezier van haar inwoners”, aldus gedeputeerde Andy Dritty.

Het project heeft in totaal 2,5 miljoen euro gekost, waar de gemeente Sittard-Geleen en de Provincie Limburg voor een cofinanciering hebben gezorgd. De eerste fase werd in de zomer van 2018 afgerond. Nadat onder meer grondverwerving en herinrichtingsonderzoek heeft plaatsgevonden, zijn het afgelopen jaar de grachten uitgegraven, heeft er archeologisch onderzoek plaatsgevonden en is een verlicht fietspad aangelegd.

Tijdens het project is in de voorbereiding en uitvoering nauw samenwerkt met de betrokken volkstuinders en historische verenigingen.