Limburgse ArcheoRoute nu ook in Sittard-Geleen

Persbericht I Sittard-Geleen, 31 oktober 2019 – Twee locaties in Sittard-Geleen maken vanaf nu ook deel uit van de Limburgse ArcheoRoute. Deze route, die wordt ondersteund door een mobiele applicatie, vertelt bijzondere verhalen rondom archeologische vondsten in Limburg. Sittard-Geleen sluit aan met ijkpunten over de geschiedenis van de Geleenbeek en de vestingwerken bij Fort Sanderbout.

De ArcheoRoute zorgt ervoor dat bijzondere archeologische verhalen met de nieuwste digitale technieken zichtbaar worden gemaakt. De vindplaats wordt gemarkeerd met een archeologische landmark, een stalen speer van 2,2 meter hoog. Deze is in de schootsvelden bij Ligne in Sittard geplaatst. Bij Fort Sanderbout staat een plaquette.

"De route maakt belangrijke speerpunten uit het verleden weer zichtbaar", zegt wethouder Jos Bessems (Cultuur). "De verhalen van de Geleenbeek en Fort Sanderbout zijn waardevol en worden dankzij de ArcheoRoute weer geïntegreerd in de hedendaagse beleving van de binnenstad van Sittard. De speer die dit markeert kunnen we zien als een kompas dat richting geeft aan zowel het verleden als de toekomst.”


Afbeeldling inleiding ArcheoRoute door wethouder Jos Bessems en gedeputeerde Ruud Burlet
De route in Sittard-Geleen is vanmiddag door wethouder Jos Bessems en gedeputeerde Ruud Burlet ingeleid - Foto MCM Productions
 

De ArcheoRoute, die mede mogelijk wordt gemaakt door de deelnemende gemeente en Limburg Marketing, is onderdeel van het provinciaal programma ‘Archeologie in de Etalage’. Het uiteindelijke resultaat is een parelketting van beleefbare archeologische vindplaatsen door heel Limburg. Eind dit jaar telt de ArcheoRoute 34 locaties, waaronder nu dus ook twee in Sittard-Geleen.

De beste beleving van de verhalen heeft u wanneer u de ArcheoRoute-app op uw telefoon download. Vervolgens kunt u op locatie via uw eigen telefoon het archeologisch verhaal beleven. Meer informatie vindt u op www.archeoroutelimburg.nl.