Sittard-Geleen tekent voor lokale aanpak ‘Eén tegen eenzaamheid’

Wethouder Kim Schmitz (eenzaamheidsaanpak) en ambassadeur Marianne van den Anker ondertekenden vandaag het convenant voor aansluiting bij het programma Eén tegen eenzaamheid. “Door aan te sluiten bij het programma spreken we af dat we ons samen met de diverse partners, onverminderd blijven inzetten om eenzaamheid in Sittard-Geleen tegen te gaan”, licht wethouder Kim Schmitz toe.

Eén tegen eenzaamheid

In het voorjaar van 2018 presenteerde minister Hugo de Jonge het programma Eén tegen eenzaamheid, als een van de drie programma's van het Ouderenpact. Aanleiding is dat eenzaamheid veel voorkomt en grote gevolgen heeft voor de kwaliteit van leven. Ongeveer de helft van Nederland geeft aan zich eenzaam te voelen. Bij ouderen boven de 75 jaar komt eenzaamheid nog veel vaker voor. Nu zijn het zo’n 700.000 ouderen die zich eenzaam voelen, maar als we niets doen zijn dat er in 2030 meer dan een miljoen.

Het doel van het programma Eén tegen eenzaamheid is de trend van eenzaamheid onder ouderen te doorbreken. Er wordt onder meer ingezet op de volgende maatregelen:

  • De Installatie van een Wetenschappelijke Adviescommissie
  • Een publiekscampagne op tv en radio
  • Een nationale coalitie tegen eenzaamheid

De oproep aan wethouders is: doe mee met een lokale aanpak tegen eenzaamheid. Twee ambassadeurs Eric van der Burg en Marianne van den Anker bezoeken wethouders in het hele land.

Afbeelding wethouder Kim Schmitz en Marianne van den Akker
Fotobijschrift: Wethouder Kim Schmitz (rechts) en ambassadeur Marianne van den Anker tekenen convenant Eén tegen eenzaamheid in ’t Trefpunt in Munstergeleen.