Gemeente steunt lokale 'Black Monday' campagne

Persbericht I Sittard-Geleen, 7 december 2020 – Vandaag hebben verschillende horeca ondernemers in de gemeente deelgenomen aan de ‘Black Monday’ campagne van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Met deze landelijke actie geven de horeca ondernemers een noodkreet af. Stichting Horeca Markt Sittard en Centrummanagement Sittard hebben zich vandaag ook gezamenlijk georganiseerd, waarbij er onder andere rondom de Markt van Sittard een rood-wit lint gespannen is. Ook is symbolisch de sleutel van de horeca overgedragen aan de gemeente.

Burgemeester Hans Verheijen: “de gemeente staat volledig achter deze actie van de lokale horecaondernemers. Een gemeente zonder horeca is bijna niet voor te stellen, dat zorgt voor een doodse binnenstad. We vragen als burgemeesters in Nederland al langer aandacht voor de keuzes die door het kabinet worden gemaakt. Het is goed dat juist afgelopen week een extra verruiming beschikbaar is gesteld om de financiële nood bij de horeca een beetje te verlichten. Maar ik realiseer me dat het niet genoeg is. Hopelijk realiseert het kabinet zich dat ook.”
 
Er zijn grote zorgen over de sector in verband met de huidige coronamaatregelen. KHN wil met de campagne duidelijk maken dat als de overheid niet per omgaande met aanvullende steun en perspectief komt, meer dan 50% van de sector op korte termijn failliet gaat en honderdduizenden mensen op straat komen te staan. Stichting Horeca Markt Sittard en Centrummanagement Sittard roepen daarom op tot 100% compensatie. 
 
“De gemeente denkt mee vanuit mogelijkheden waar dat wel kan. Zodat de ondernemers meteen van start kunnen gaan wanneer dat weer mag. Horeca in een binnenstad is sfeerbepalend en vormt een aantrekkelijk toegangsoord tijdens een bezoek aan de gemeente. Zowel voor onze eigen inwoners, winkelend publiek en toeristen. Ontzettend belangrijk dus om te zorgen dat de horeca overeind blijft”, aldus de burgemeester. “Daarbij blijft het van belang dat iedereen de verantwoordelijkheid neemt om zich aan de regels te blijven houden. Situaties die we elders hebben gezien tijdens Black Friday, maken het nogmaals duidelijk dat het volgen van de regels lastig blijkt. Hoe eerder we het virus onder controle hebben, hoe eerder we te maken hebben met een verruiming van de regels.”