Ouderenmishandeling: wat u kunt doen

Jaarlijks zijn ongeveer 170.000 thuiswonende ouderen (65+) slachtoffer van ouderenmishandeling, zoals lichamelijk geweld, financiële uitbuiting of geestelijke mishandeling.

Ouderenmishandeling komt overal voor, ook bij u in de buurt. Op maandag 15 juni, de internationale dag tegen ouderenmishandeling, wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor geweld tegen ouderen. Want het houdt niet op, totdat u iets doet.

Het echtpaar Meijer* kwam in actie toen ze ouderenmishandeling vermoedden bij hun buurvrouw. “Onze buurvrouw was afhankelijk van de zorg van een huisvriend. Maar die liet haar aan haar lot over. Hij deed geen boodschappen voor haar, haar kleding was kapot, het huis was vies. Ondertussen gebruikte de mantelzorger wél haar pinpas. Onze buurvrouw liep steeds vaker verward over de gang. We maakten ons zorgen. We knoopten een gesprek aan met de thuiszorgmedewerker die bij onze buurvrouw langskwam. De thuiszorgmedewerker was blij dat we haar aanspraken. Het was haar ook opgevallen. Doordat wij onze zorgen deelden, kreeg de thuiszorgmedewerker beter zicht op hoe slecht het eigenlijk ging met onze buurvrouw. Uiteindelijk is contact opgenomen met Veilig Thuis. Daarna kreeg onze buurvrouw de zorg die ze nodig had.”

“Ouderenmishandeling is lang niet altijd duidelijk zichtbaar. Toch kunt u net als meneer en mevrouw Meijer het gevoel hebben dat er iets niet klopt. U kunt iets doen door erover te praten of om advies te vragen. Vaak is de oudere kwetsbaar, en afhankelijk van de pleger. Het gaat niet áltijd om kwade wil. De zorg voor een oudere kan iemand ook te veel worden. Zeker in deze uitzonderlijke coronatijd kunnen spanningen oplopen. Veel ouderen hebben door de coronamaatregelen minder contacten, waardoor het zicht van bijvoorbeeld de huisarts of de vereniging op wat er thuis bij iemand gebeurt minder is. Daarom is het nu nog belangrijker om een beetje extra te letten op uw familie, buren en bekenden. Doe iets met uw vermoedens. Dat kan al door een praatje aan te knopen met de oudere”, aldus Debbie Maas; voorzitter Landelijk Netwerk Veilig Thuis.

Vermoedt u ouderenmishandeling?

Dit is wat u kunt doen:

  1. Let op mogelijke signalen van ouderenmishandeling; zoals blauwe plekken, veranderingen in gedrag, plotselinge angstklachten, geldgebrek of betalingsachterstanden. Of hoe de oudere bijvoorbeeld reageert op de vermoedelijke dader. Is het eenmalig of komt het langere tijd achter elkaar voor?
  2. Praat over uw zorgen met iemand uit de omgeving van de oudere, zoals een familielid, een buurvrouw of de verzorger. Misschien herkent de ander deze signalen ook.
  3. Praat met de oudere. Een simpel praatje is soms al voldoende om de oudere te laten weten dat u er voor hem/haar bent en dat hij/zij niet alleen is.
  4. Praat met de vermoedelijke dader. Stel open vragen, bijvoorbeeld "Hoe gaat het met de verdeling van zorgtaken?".
  5. U kunt altijd gratis bellen met een Veilig Thuis medewerker via 0800 2000 of chatten via www.veiligthuis.nl. Dit kan ook anoniem. Hulpverleners kunnen u advies geven over wat u kunt doen, en hoe Veilig Thuis kan helpen.

Meer tips?

Ga naar ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl voor meer informatie en tips. 

*De naam van het echtpaar is uit privacyoverwegingen gefingeerd.