Snuffelfiets sensor meet luchtkwaliteit gemeente

Wilt u ook graag weten hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is in onze gemeente? Dan kunt u meedoen met de Snuffelfiets, waarbij een jaar lang de luchtkwaliteit in de gemeente en omgeving gemeten wordt door onze inwoners op de fiets. Wat is de Snuffelfiets?

De Snuffelfiets is een sensor die op elke fiets past. De fietser meet zo de luchtkwaliteit (detectie van drie soorten fijnstof). Verder worden de fietsbewegingen (route) en de snelheid in beeld gebracht.

Wat gebeurt er met de gegevens?

De gegevens worden anoniem naar een dashboard gestuurd, waarop de routes en de bijbehorende luchtkwaliteit zichtbaar zijn. Deze gegevens kan de gemeente gebruiken voor uitgebreide analyses. Dit levert waardevolle informatie op over onze leefomgeving.

Hoe lang bent u in bezit van de Snuffelfiets?

Nadat u zich heeft aangemeld, krijgt u het apparaatje een kwartaal (drie maanden) in bezit. Daarna gaan nieuwe gebruikers andere routes in kaart brengen. De sensor kunt u gemakkelijk zelf op uw fiets vastzetten. We vragen u wel om de sensor van de fiets te halen als u uw fiets ergens parkeert. Zo voorkomt u dat het apparaat wordt gestolen.

Hoe kunt u uw eigen gegevens volgen?

Via een app kunt u de sensor activeren en de meetgegevens op uw route volgen. Technische problemen met de sensor kunt u ook via deze app aangeven. Op www.snuffelfiets.nl kan iedereen meekijken onder het kopje ‘data’ en zien welke routes we in beeld hebben en hoeveel fijnstof daar in de lucht zit.

Wie zoeken we?

We zoeken mensen die dagelijks minimaal 4 kilometer afleggen en het leuk vinden om de luchtkwaliteit met de Snuffelfiets te meten. Om privacy te waarborgen begint de sensor pas na 400 meter te meten. Routes zijn dus niet te herleiden naar huisadressen. De eerste groep ontvangt op 10 januari een Snuffelfiets sensor. Is deze groep vol, dan schuiven deelnemers door naar het tweede kwartaal.

Hoe kunt u deelnemen?

Houdt u ook van fietsen en schone lucht? Dan kunt zich aanmelden voor de Snuffelfiets bij marjolein.pauly@sittard-geleen.nl. Aanmelden voor het eerste kwartaal kan tot 3 januari 2020. Bij veel belangstelling komt u een volgend kwartaal aan de beurt.