Grote optochten van Sittard, Geleen, Born en Obbicht afgelast

De grote optochten van Sittard, Geleen, Born en Obbicht, die op zondag 23 februari 2020 rond zouden trekken, worden wegens gevaar door de harde wind afgelast. De organiserende verenigingen, hebben dit zaterdagmiddag besloten in nauwe samenspraak met burgemeester Sjraar Cox van de gemeente Sittard-Geleen en op advies van het team openbare orde en veiligheid.

CarnavalsoptochtGrote optocht Sittard

Voor de gehele zondag verwachten de diverse binnen- en buitenlandse meteorologische bureaus zeer onstuimig weer. Er wordt door het KNMI code geel afgegeven, waarbij windkracht 6 verwacht wordt, met op grote schaal zware windstoten, met uitschieters naar 75 km/uur. Ook zal het langdurig regenen met 20 millimeter neerslag. Pas vanaf 17:00 uur wordt op zondag rustiger weer verwacht.

De weersomstandigheden zorgen ervoor dat de deelnemers en het publiek voor, tijdens en na de optocht in mogelijk onveilige situaties terecht komen. Vanaf windkracht 6 raden veiligheidsdiensten dergelijke buitenactiviteiten sterk af. Dit advies is sterk meegewogen in het uiteindelijke besluit.

In overleg met het Optochkommitee Zitterd en de gemeente Sittard-Geleen is de grote optocht van Sittard verplaatst naar 8 maart, dezelfde datum als de vorige week verplaatste kinderoptocht. Voor de andere optochten wordt door de verschillende optochtcomités nog gekeken naar alternatieve datums.