Een veilige buurt maken we samen!

Zaterdag 1 februari is de gemeente de campagne ‘Hensplantages de woonwijk uit’ gestart. Deze campagne wil inwoners bewust maken van het brandgevaar van hennepplantages. Want hier kunnen ook onschuldige omwonenden de dupe van worden. Tijdens de eerste actiedag van deze campagne is de buurt Hemelrijk in de wijk Krawinkel in Geleen bezocht.

De netbeheerder moet de veiligheid van het elektriciteitsnetwerk waarborgen. Daarom controleert deze regelmatig op onregelmatigheden en gevaarlijke situaties, zoals hennepplantages. De gemeente Sittard-Geleen en Enexis willen graag inwoners betrekken bij dit onderwerp. Daarom zijn de buurtbewoners ook persoonlijk bezocht. Daarbij hebben ze een informatiepakket met folders ontvangen over veiligheid in de buurt, samen met een gratis rookmelder.

Informatiepunt

Tijdens de actiedag werd er een informatiepunt ingericht. Daar konden buurtbewoners terecht met vragen over veiligheid. De meeste buurtbewoners reageerden positief op het bezoek. Er werd in totaal bij meer dan 150 woningen aangebeld. Wie niet thuis was, ontving een brief waarmee alsnog een rookmelder kon worden opgehaald bij het informatiepunt.

Resultaat

In aanloop naar de actiedag werd al één hennepplantage ontdekt. Tijdens de actiedag volgde een tweede hennepplantage. Enexis heeft vastgesteld dat ook de overige onregelmatigheden in het elektriciteitsnetwerk ondertussen zijn verdwenen. De partners kijken terug op een geslaagde eerste actiedag, die ook in andere buurten zal volgen.

Wilt u weten wat u zelf kunt doen om uw buurt veiliger te maken? Download de folder over brandveiligheid (pdf, 1 MB) of lees hieronder de foldertekst:

Een veilige buurt, hoe dan?

Weet u dat de Nederlandse politie elke week meer dan 100 hennepkwekerijen oprolt? Die heel vaak in gewone woonwijken liggen? En weet u ook hoe gevaarlijk zo’n hennepkwekerij is?

Elke week ontstaat er gemiddeld in één tot twee woningen brand door die hennepteelt. En die treft ook onschuldige buren en buurtbewoners. Daarom is het zo belangrijk dat we samen de hennepteelt te lijf gaan. Hensplantages de woonwijk uit

Hennepplantages kunnen brand veroorzaken, wanneer dit gebeurt spreken we over een hensplantage. Als gemeente besteden we extra aandacht aan de brandgevaren rondom hennepplantages onder het motto ‘hensplantages de woonwijk uit’. Hoe u hierbij kunt helpen, leest u in deze folder.

Een veilige buurt maken we samen!

Hennepteelt, maar ook productie van andere drugs of drugshandel raakt ook u als buurtbewoner. Wonen naast een hennepplantage of drugslab levert serieus brand-, explosie- of verstikkingsgevaar op. Om nog maar te zwijgen van de stankoverlast, lekkages en vervuiling. Want chemisch afval van drugslabs wordt vaak zomaar ergens gedumpt. Met alle gevolgen van dien. Vervuiling en verloedering van de buurt ligt op de loer. En wie wil een huis kopen in een buurt met drugscriminaliteit?

Met de actie Hensplantages de woonwijk uit, wil de gemeente de gevaren van hennepplantages tegengaan. Samen met u, de buurtbewoners.

Wat gaan we doen

We voeren campagne in woonwijken van Sittard-Geleen. Wij informeren u persoonlijk over: hoe u drugscriminaliteit kunt herkennen de gevaren en gevolgen van hennepteelt of drugslabs in uw buurt hoe u signalen veilig en anoniem kunt melden wat u zelf kunt doen om uw buurt veiliger te maken.

Waar kunt u op letten?

1.  U ziet/hoort op vreemde tijdstippen verdachte activiteit in en rond het huis. Er brandt bijvoorbeeld de hele nacht licht of er wordt apparatuur, jerrycans en potgrond op rare tijden naar binnen gedragen. U ziet om de 10 à 12 weken dezelfde mensen het pand bezoeken of een geblindeerde bestelbus voor de garagepoort. Mensen met nerveus, gejaagd gedrag of mensen die op hun hoede zijn in de straat.
  2. Rolluiken die altijd dicht zijn, afgeplakte ramen of vocht op de ramen.
  3. Stroomuitval of spanningsdips door overbelasting van het netwerk.
  4. U ruikt een sterke, vreemde geur en hoort voortdurend zoemen van installaties en ziet extra ontluchtingspijpen op het dak.
  5. Bovenstaande signalen in combinatie met buren die plotseling veel geld uitgeven aan een dure auto, luxe vakanties of andere dure spullen.

Wat kunt u doen?

Signaleert u stank, lawaai, vervuiling, verdachte personen of voertuigen? Schrijf dan opvallende gegevens op, zoals kentekens van auto’s en kenmerken van verdachte personen. En de dagen en tijdstippen van de activiteiten. Natuurlijk ook het adres van de verdachte woning. Herkent u een patroon, noteer dat dan ook en geef het bij uw melding door. Vermoedt u dat er hennepteelt in uw buurt plaatsvindt? Meld Misdaad Anoniem telefoon 0800 7000, www.meldmisdaadanoniem.nl

In de campagne “Hensplantages de woonwijk uit” werkt de gemeente samen met Enexis, Politie en Brandweer.