Burgemeester voornemens gemeenschapsgebouw Merpati te sluiten

Persbericht I Sittard-Geleen, 2 juli 2018 – Burgemeester Sjraar Cox heeft vandaag de eigenaar van het gemeenschapsgebouw Merpati te Geleen geïnformeerd over zijn voornemen om het gebouw te sluiten voor een periode van 12 maanden op basis van de Opiumwet. De eigenaar heeft nu twee weken de tijd om een zienswijze in te dienen tegen dit voornemen. Daarna neemt de burgemeester een definitief besluit.

De burgemeester uit dit voornemen op basis van informatie van de politie dat het gemeenschapsgebouw wordt gebruikt door leden van de Satudarah voor het gebruik van en handel in verdovende middelen. Bij de bijeenkomsten van de Satudarah in Merpati is daarnaast sprake van het gebruik en bezit van verboden wapens en geweldsmisdrijven zoals mishandeling, bedreiging, beroving, gijzeling en afpersing.

Het voornemen wordt nu geuit op basis van concrete informatie van de politie. Het recente verbod op de Satudarah sterkt de burgemeester in diens aanpak met betrekking tot zaken die gerelateerd kunnen worden aan OMG’s.

Gezamenlijke aanpak Outlaw Motorcycle Gangs
De aanpak van Outlaw Motorcycle Gangs heeft een hoge prioriteit voor de 33 gemeenten, Politie en Openbaar Ministerie in Limburg. Leden van OMG’s zijn op grote schaal betrokken bij criminele en/of ondermijnende activiteiten (voorbeelden: wapens, drugs, intimidatie etc.). De gemeenten nemen het tegengaan van dergelijke criminele activiteiten uiterst serieus, daarin gesterkt door het landelijke beleid. Gemeenten, het Rijk, de FIOD, het OM en de Belastingdienst werken intensief samen.

Uitgelicht