Minderjarigen kregen alcohol: boete voor kastelein

Persbericht | Sittard-Geleen, 20 juli 2018 – Een kastelein in het centrum van Sittard krijgt een boete van 1360 euro omdat hij alcoholhoudende drank heeft verstrekt aan vijf minderjarige jongens. Ook de klanten gaan niet vrijuit, ze moeten deelnemen aan een traject bij bureau Halt.

Twee buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente (boa) hebben deze week een controle uitgevoerd. Aanleiding daarvoor was een melding eerder deze maand van een incident waarbij een 16-jarig meisje in het betreffende etablissement onwel was geworden na het nuttigen van drank met alcohol. De puber moest worden opgenomen in het ziekenhuis.

Tijdens de controle zagen de boa’s dat een groep jongens op het terras van een (ander) café in het centrum van Sittard een bestelling plaatsen. Na leeftijdscontrole door het personeel van dat café kregen vijf van hen geen drank. Die vijf vertrokken en gingen zitten op het  terras van de beboete kastelein, waar ze zonder te worden gecontroleerd wel alcoholhoudende drank kregen.

De gemeente houdt toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet. In die wet staat onder meer dat verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar strafbaar is. Dat is een van de middelen die de overheid gebruikt om schadelijk alcoholgebruik te voorkomen.

Uitgelicht