Storm- of wateroverlast, waar meldt u het?

Afgelopen weekend heeft de storm weer flinke schade aangericht in het land. Zo ook in Zuid-Limburg waar bij de meldkamer tientallen meldingen binnenkwamen van omgevallen bomen tot afgewaaide daken. Om te voorkomen dat de alarmlijn overbelast raakt, is het goed te weten waar u wat kunt melden.

Bij acuut gevaar belt u 112. De meldkamer geeft uiteraard voorrang aan situaties waar de veiligheid van de inwoners in het gedrang is. De medewerkers van de meldkamer maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Door drukte kan het langer duren voordat u de meldkamer kunt bereiken. Voorbeelden van acuut gevaar zijn instortingsgevaar, losgeraakte pannen of gevelplaten, boom dreigt over de openbare weg te vallen, er is risico op kortsluiting of brand of u kunt zichzelf niet in veiligheid brengen.

Daarnaast zijn er ook zaken die bij de gemeente gemeld kunnen worden. Bel 14 046 bij een omgevallen boom, losliggende putdeksels of verstopte afwatering. In zo’n geval is de gemeente aan zet.

Team Wijkbeheer heeft zondag zo’n twintig bomen geruimd. De eerste prioriteit lag bij onveilige situaties en het vrijhouden van doorgaande wegen. Na het weekend startte het opruimen van afgewaaide taken en omgewaaide bomen in de berm, daar hebben ze nog wel even de handen vol aan.

Zelf een goede inschatting maken waar u terecht kunt bij calamiteiten tijdens storm of hevige regenval, op de site van de brandweer staat dit nog eens duidelijk uitgelegd.