Woon- en leefomgeving van de toekomst - Geleen centrum in de etalage

Nieuwe hovelingen en krakers moeten het centrum van Geleen weer laten bruisen. Dat vinden de ontwerpbureaus die als winnaars uit de bus kwamen van de landelijke ontwerpoproep ‘De woonwijk als noviteit’. Op 26 februari presenteerden zij hun ideeën online. De bijbehorende maquettes zijn te bezichtigen in de etalages van Gravenstraat 8 en Salmstraat 39 in Geleen.

Idee: ‘Het verspreide paleis’ (etalage Gravenstraat 8 – Geleen)

Lok de werknemers en studenten van de Brightlands Chemelot Campus naar het centrum van Geleen. Verbouw voormalige winkelpanden tot woon-werkhotels. Maak van de lobby fijne ontmoetingsplekken voor jong en oud. Met koffie-to-go in de etalage. 

  Afbeelding Geleen centrum in de etalage

“Het centrum van Geleen is nu als een leeg paleis”, vindt team New Urban Networks. “Op de verdiepingen wonen nog de oudere leden van de hofhouding. Maar er is dringend behoefte aan jonge, energieke prinsen en prinsessen die het bal weer glans geven!” 

Idee: ‘Geleen KRAAKT Geleen’ (etalage Salmstraat 39 – Geleen)

Wacht niet op beleggers en ontwikkelaars. Laat lokale helden zélf de handen uit de mouwen steken. ‘Breek’ leegstaande bouwblokken en winkelstraten ‘open’. Maak plaats voor gemeenschappelijke tuinen, nieuwe woningen en gewilde bedrijfspanden. 

Afbeelding Geleen centrum in de etalage - Geleen KRAAKT Geleen

“Kraak de stad, breek de boel open!”, vindt het Nijmeegse bureau Droogh Trommelen en Partners.

Ontwerpoproep ‘De woonwijk als noviteit’

De landelijke ontwerpoproep ‘De woonwijk als noviteit’ wil nieuwe wegen verkennen voor de woon- en leefomgeving van de toekomst. Samen met de Provincie Limburg droeg de gemeente Sittard-Geleen het centrum van Geleen aan als studielocatie. Er werden maar liefst 47 ideeën aangedragen door ontwerpers uit het hele land. Twee van de ideeën zijn verder uitgewerkt in presentaties en bijbehorende maquettes. Ze leveren inspiratie voor de versterking van het centrum van Geleen, dat de komende jaren verandert van winkelhart naar centrum waar ontmoeten, winkelen, werken en wonen samenkomen.