Burgemeester Verheijen steunt boa-initiatief

Burgemeester Hans Verheijen ondersteunt het initiatief de boa-vakbonden en de gemeenten Amsterdam, Den Haag en Haarlem, mede naar aanleiding van het geweld tegen boa’s op Hemelvaartsdag.

Gemeente Sittard-Geleen sluit zich hiermee, net als vele andere gemeenten, bij het initiatief aan. Burgemeester Verheijen: “Ik sta er voor de volle 100% achter: van hulpverleners en handhavers blijf je af.”

De vakbonden van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) organiseren acties in meerdere steden omdat er steeds meer geweld wordt gebruikt tegen handhavers, maakte de BOA Bond afgelopen vrijdagavond bekend. De veiligheid van boa’s in de uitoefening van hun taken is een groot punt van zorg. In de huidige praktijk worden de boa’s steeds vaker geconfronteerd met fysieke bedreiging. Vanuit het G40-netwerk wordt de oproep richting minister Grapperhaus gedaan dat het mogelijk moet zijn om op lokaal niveau de afweging te maken over welke (aanvullende) verdedigingsmiddelen en uitrusting een boa zou moeten beschikken. Ook moet er een landelijk pakket van maatregelen voor de boa’s beschreven moeten worden met de bijbehorende voorwaarden en criteria wat betreft training, toetsing en bevoegheden. Hierbij kan gedacht worden aan:

• Verdere opleiding en training met betrekking tot communicatie, de-escalatie en omgaan met agressie en geweld
  • Certificering en her- en bijscholing
  • Veiligheidsmaatregelen, zoals goede samenwerkingsafspraken met de politie en het werken in koppels
  • Veiligheidsmiddelen, zoals steekwerende vesten en goede communicatiemiddelen.

In aanvulling hierop zou in specifieke lokale situaties op lokaal niveau de afweging gemaakt kunnen worden om aanvullende verdedigingsmiddelen en /of ondersteuningsmiddelen voor de veiligheid van boa’s in te zetten, zoals handboeien, bodycams, wapenstok en pepperspray.