Horeca in oud gedeelte raadhuis Geleen

Persbericht I Sittard-Geleen, 28 november 2018 – In het oude gedeelte van het gemeentehuis in Geleen komt vanaf april volgend jaar een restaurant. De gemeente verkoopt het oude gedeelte van het raadhuis daartoe aan Markt 1 Geleen BV van René Joosten en Karel Janssen. Met de verkoop is een bedrag van ruim 148.000 euro gemoeid.

Wat de naam wordt van het restaurant en wie de exploitatie gaat verzorgen, wordt begin 2019 bekendgemaakt. Joosten en Janssen zijn hierover in gesprek met een kandidaat. ,,De horeca in Geleen krijgt nieuw elan en dit initiatief draagt daar zeker aan bij,” aldus Karel Janssen, die spreekt van een win-winsituatie. ,,Want de horeca die zich nu ontwikkelt in Geleen, zorgt voor meer bezoekers en dat is goed voor het hele centrum.”

Wethouder Jos Bessems (binnenstedelijke ontwikkeling) juicht mede daarom de transformatie van het raadhuis tot een horecagelegenheid in het centrum van Geleen toe. ,,Dit initiatief geeft een impuls aan de herontwikkeling van het centrum van Geleen en bevordert bovendien de ontwikkeling van het horecaplein op de Markt“.

Ook zijn collega Pieter Meekels (vastgoed) is verheugd dat dit beeldbepalende historische pand, een gemeentelijk monument uit 1922, een nieuwe functie krijgt en zo bijdraagt aan de verbetering van het centrum.

Om het restaurant mogelijk te maken, moet het oude raadhuis eerst verbouwd worden. De authentieke stijl van het gebouw blijft vanzelfsprekend bewaard. Sterker nog, architect Erik Thomas accentueert in zijn schetsen een aantal oude elementen. Zo zal de oude poort waar de brandweerkar stond, weer in gebruik genomen worden.

Op de eerste verdieping komen ruimtes voor (bedrijfs)feesten en recepties. De oude raadszaal wordt een trouwlocatie. Ook zijn er plannen voor een expositieruimte. De initiatiefnemers willen een aantal flexibele werplekken creëren en staan nog open voor initiatieven vanuit de gemeenschap voor de inrichting van gedeeltes van de tweede en derde verdieping. Ze hebben de investering die hiermee gemoeid is, geraamd op één miljoen euro. ,,Een van onze drijfveren is om het oude stadhuis weer toegankelijk te maken voor inwoners van Geleen en bezoekers van het centrum,” zegt René Joosten.

Erik Thomas vult aan: ,,Het stadhuis stond bij de bouw aan het begin van een tijdperk. Ik ben blij dat het pand wederom een aanjager mag zijn van een nieuwe Geleense toekomst. Met zijn nieuwe functies zal het zich meer dan voorheen openstellen voor publiek. Het wordt daarmee een stukje van ons allemaal.”

Een van de belangrijke pijlers van het restaurant wordt het terras met een oppervlakte van 370 vierkante meter dat aan de voorzijde van gebouw gerealiseerd wordt. Om ook op zaterdag exploitatie hiervan mogelijk te maken, wordt samen met de marktkooplui bekeken hoe de opstelling van de zaterdagse markt in Geleen iets aangepast kan worden. Het historisch uurwerk dat in de toren zit, blijft overigens eigendom van de gemeente.

Onderdeel van de verbouwing wordt de loskoppeling van het oude en het nieuwere gedeelte van het stadhuis. De loopbrug over de weg verdwijnt. De ondernemingsraad van de gemeente heeft een adviesaanvraag gekregen om de medewerkers die nu werken in het oud gedeelte van het stadhuis van Geleen – in afwachting van een definitief besluit over de gemeentelijke huisvesting – hun werkplek te geven in het voormalige GGD-gebouw aan de Geleenbeeklaan. 

Raadhuis Geleen

Het oude gedeelte van het raadhuis van Geleen met horecafunctie. Artist impression: Erik Thomas Architect

 

Uitgelicht