Toekomstvisie 2030: van expeditie naar visie en naar actie

Misschien weet u het nog, Sittard-Geleen denkt over haar toekomst na, over 2030 om precies te zijn. Nog maar eventjes geleden, in september, zijn we samen met inwoners van onze gemeente op toekomstexpeditie gegaan en hebben we de toekomst ‘opgegraven’. Op veel verschillende plekken in onze gemeente hebben we gegraven naar wenselijke toekomstbeelden voor onze gemeente. Hoe ziet onze gemeente er in 2030 uit? Wat graven we uit die tijd dan op? Welke verhalen vertellen we dan aan elkaar?

We hebben heel wat moois opgegraven, bijvoorbeeld hoe we wonen, werken, ons vermaken, verplaatsen en leren in Sittard-Geleen in 2030. Samen met een groep toekomstambassadeurs van Sittard-Geleen ontwerpen we een toekomstgerichte visie voor onze gemeente. In de visie nemen we de opgravingen van september uiteraard mee. De groep toekomstambassadeurs bestaat uit mensen uit het bedrijfsleven, het ziekenhuis, onderwijs, maatschappelijke en culturele organisaties, inwoners en mensen van de gemeentelijke overheid. Ook zijn jongeren, onder meer van de Breakfast Club en JÒNGK, aangesloten bij de groep toekomstambassadeurs.

Lancering toekomstvisie

We verwachten dat begin maart de visie gelanceerd wordt. Tegen die tijd heeft de gemeenteraad ook vastgesteld welke rol zij in de uitvoering van de toekomstvisie gaat innemen. Ook het toekomstmuseum, dat is uitgesteld vanwege de COVID-19 maatregelen, zal haar deuren openen. Zo kan iedereen die wil een tijdje in het museum terecht om de opgravingen van de expedities en de uitwerking van de visie te bekijken.

De toekomst is al onder ons

Binnen onze gemeente zijn al heel veel vrijwilligers, inwoners en ondernemers bezig met initiatieven die bijdragen aan het waarmaken van de toekomstvisie. Deze initiatieven lichten we binnenkort via een reeks filmpjes op de sociale media uit. Inwoners vertellen wat ze doen, waarom ze dat doen en hoe hun initiatief bijdraagt aan onze gezamenlijke toekomstvisie. Heeft u ook een initiatief dat bijdraagt aan de toekomst? Laat het ons weten via toekomstvisie@sittard-geleen.nl.

Blijf op de hoogte

Op onze websitepagina www.sittard-geleen.nl/toekomstvisie2030 blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de Toekomstvisie.