Moeite met lezen, schrijven en computeren? Het Digi Letter Loket helpt!!

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak zijn zij ook digitaal minder vaardig. Laaggeletterdheid is groot maatschappelijk probleem. Voor wie niet goed kan lezen en schrijven, kunnen alledaagse dingen heel lastig zijn. De krant lezen, de administratie doen, een e-mail schrijven, een online formulier invullen, pinnen en digitaal betalen, reizen met het openbaar vervoer, de (klein)kinderen voorlezen.

Digi Letter Loket

Om laaggeletterdheid te verminderen en voorkomen hebben de gemeenten en een aantal partners in de Westelijke Mijnstreek de handen ineengeslagen. Die partners zijn De Domijnen, VISTA College, de gemeenten Sittard-Geleen, Beek en Stein, Vixia, Cubiss, Stichting Lezen & Schrijven en Partners in Welzijn. Door hun krachten te bundelen, werken zij samen voor en met inwoners aan het versterken van de basisvaardigheden van laaggeletterden, zodat iedereen mee kan doen in de samenleving.

De samenwerking uit zich onder meer in het Digi Letter Loket, waar mensen terecht kunnen met alle vragen over beter leren lezen, schrijven en computeren. Nadat het Digi Letter Loket een jaar lang heeft rondgereisd door de aangesloten gemeenten, heeft dit vanaf nu een vaste plek in Bibliotheek Ligne in Sittard en de Leeswinkel in Geleen. De bibliotheek vervult ‘als wegwijzer’ immers een belangrijke taak in het bevorderen van geletterdheid en actief burgerschap.

Taboe doorbreken

Wethouder Berry van Rijswijk (Onderwijs): “Jong en oud, autochtoon en allochtoon. Nog altijd hebben veel mensen moeite met lezen en schrijven, of zijn ze digitaal minder vaardig. We willen dit taboe doorbreken. Daarom ondersteunen we het Digi Letter Loket en organiseren we het hele jaar door allerlei activiteiten en cursussen waarmee we dit probleem willen aanpakken.”

Week van de Alfabetisering

Ook tijdens de Week van de Alfabetisering, van 9 t/m 15 september, is er extra aandacht voor laaggeletterdheid. Zo organiseert De Domijnen op dinsdag 10 september de workshop: ‘Iedereen is van de wereld!’
Een combinatie van muziek- en taalles, die invulling krijgt door Nederlandstalige liedjes te zingen en allerlei creatieve woordspelletjes te spelen met mensen die de Nederlandse taal willen leren spreken. De workshop vindt plaats van 10:00 tot 12:00 uur in Bibliotheek Ligne te Sittard, onder leiding van Annemiek Vullings. Aanmelden kan via educatie@dedomijnen.nl of 088-5995600.

Meer mogelijk dan u denkt

Bent u of kent u iemand die moeite heeft met taal, cijfers en de computer en wilt u dit graag veranderen? Loop gerust eens binnen bij het Digi Letter Loket. U kunt er op uw gemak rondkijken of een praatje maken. Niets moet, alles mag. En er is meer mogelijk dan u misschien denkt! Meer informatie op www.digiletterloket.nl