Wereld Alzheimer Dag

Luister vanaf 20 september naar zes bijzondere verhalen!

Op maandag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Helaas zijn er dit jaar vanwege Corona geen bijeenkomsten. Daarom besteden we dit jaar samen met de gemeenten Beek en Stein op een andere manier aandacht aan dit thema. Vanaf 20 september start een reeks van 6 live radio-interviews met ervaringsdeskundigen. Er wordt onder meer  gesproken met een mantelzorger, een dochter van een alzheimerpatiënt en een zorgvrijwilliger.

Luister mee!

De interviews worden vanaf 20 september elke zondagmorgen rond 10.30 uur live uitgezonden in het radioprogramma Forum op Zondag via de regionale Streekomroep ‘Bie Os’. De uitzendingen zijn:

• 20 september: Interview met een zorgvrager en vrijwilliger van Thuishulpcentrale de Brug
  • 27 september: Interview met een mantelzorgconsulent en een casemanager dementie Natasja Stelten
  • 4 oktober: Interview met dochter en een vrijwilligster
  • 11 oktober: Interview met o.a. een casemanager dementie

De invulling voor de uitzendingen van 18  en 25 oktober volgen nog. U kunt de uitzendingen terugluisteren op: https://www.bieos-omroep.nl/radio-terugluisteren.

Bewustwording

Het doel van deze interviews is aandacht geven aan het onderwerp dementie en het bespreekbaar maken van dementie. Hierbij spelen het herkennen van symptomen, het daadwerkelijk erkennen van dementie en vervolgens weten hoe te handelen een belangrijke rol.

Rol huisarts

Vermoedt u beginnende dementie, bij iemand in uw omgeving of uzelf? Maak dan een afspraak met uw huisarts. Deze is de eerste schakel bij persoonlijke vragen over (beginnende)  dementie. Ook kan de huisarts, als dat nodig is, een casemanager dementie 'toewijzen'.

Een dementievriendelijke gemeente

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Aangezien we steeds ouder worden, stijgt dit aantal in 2040 naar verwachting naar 550.000. Dat betekent dat steeds meer inwoners én organisaties in onze gemeente te maken krijgen met dementie. Daarom willen we graag een dementievriendelijke gemeente worden. Daar werken we aan, samen met ondernemers, zorgaanbieders, inwoners en vrijwilligersorganisaties. Want in Sittard-Geleen moet iedereen kunnen meedoen.

Wilt u meer weten?

Kijk dan eens op:
www.alzheimer-nederland.nl
www.samendementievriendelijk.nl
www.hulpbijdementie.nl

Ook kunt u terecht bij de Alzheimertelefoon: tel. 0800 5088 (gratis). Deze is 7 dagen per week van 9.00-23.00 u bereikbaar voor een luisterend oor of advies.