December 2021

• Sprekend Sittard-Geleen

Hoe vindt u het om in deze buurt te wonen? Voelt u zich betrokken bij uw omgeving en buurtbewoners? Hoe gehecht bent u aan uw buurt? Studenten van de opleiding Sociaal Werk van Zuyd Hogeschool zijn benieuwd naar de verhalen die u hierover kunt vertellen.

• Samen brengen we de rust terug in de zorg!

“Op dit moment hebben we in heel Nederland te maken met hoge besmettingsaantallen. Zuid-Limburg is daar geen uitzondering op. Integendeel zelfs, de zorgpartijen in onze regio luidt de noodklok. Voor het weekend kondigde het kabinet nieuwe maatregelen aan. Die maatregelen zijn nodig om de druk op de zorg te verminderen. Als burgemeesters van Zuid-Limburg maken we ons zorgen. We sluiten aan bij het bericht van de zorgpartijen afgelopen zaterdag in de diverse media.

• Kunstwerk geplaatst op toekomstig Toon Hermans Theater

Gezamenlijk persbericht I Sittard-Geleen, 3 december 2021 - Als opmaat naar de officiële omdoping op 17 december van Schouwburg De Domijnen naar Toon Hermans Theater is gestart met de plaatsing van een kunstwerk op de toneeltoren van het theatergebouw in Sittard. Het gaat om een parelwit silhouet van ruim 9 meter hoog. Het kunstwerk toont het portret van Toon Hermans en de meest kernachtige strofe uit het lied ‘Ik ben iemand van een kleine stad, een lieve stad’ waarin de cabaretier zijn liefde voor Sittard bezingt.

• Ouderen vanaf 65 jaar reizen gratis met Omnibuzz naar vaccinatielocatie

Ouderen vanaf 65 jaar zonder Omnibuzz pas kunnen vanaf 1 december 2021 weer gratis reizen naar de locatie waar ze terecht kunnen voor hun boosterprik. Dit hebben de 30 deelnemende gemeenten (waaronder Sittard-Geleen) aan de GR Omnibuzz besloten.

• Noodopvang sluit volgens afspraak op 8 december

Persbericht I Sittard-Geleen, 7 december 2021 – Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft laten weten dat de vluchtelingen die worden opgevangen in de noodopvang in voormalig zorgcentrum De Baenje op woensdag 8 december vertrekken naar het asielzoekerscentrum in Delfzijl.

• Toon Hermans Theater start online met openingsprogramma en laatste One Man Show

Gezamenlijk persbericht I Sittard-Geleen, 14 december 2021 - Op vrijdag 17 december, de geboortedag van Toon Hermans, wordt de schouwburg van Sittard-Geleen officieel omgedoopt tot Toon Hermans Theater. Om dit moment te markeren is er een online programma samengesteld.

• Extra energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen

Het kabinet heeft aangekondigd om samen met gemeenten huishoudens met een laag inkomen tegemoet te komen voor de stijgende energieprijzen. Dit gebeurt via een eenmalige algemene tegemoetkoming: de energietoeslag. Landelijk ontvangen ongeveer 800.000 huishoudens met een laag inkomen ongeveer € 200 via gemeenten om hen te compenseren voor de stijgende energieprijzen. We begrijpen dat u hier vragen over heeft. Op dit moment zijn er nog veel dingen niet bekend. Toch informeren we u alvast over een aantal zaken.

• Aanbesteding Huis aan de Markt vertraagd

Persbericht I Sittard-Geleen, 15 december 2021 – De gunning van de bouw van het Huis aan de Markt in Sittard loopt vertraging op. Bij het beoordelen van de aanbesteding is gebleken dat de inschrijving niet voldoet aan enkele financiële en technische voorwaarden. Daarom moet de aanbesteding nu worden overgedaan.

• Gedupeerden van de kinderopvang toeslagaffaire kunnen schulden doorgeven

Gedupeerde ouders/toeslagpartners van de kinderopvang toeslagaffaire waarvan de pauzeknop (moratorium) op 12 februari 2022 eindigt, ontvangen namelijk op 16 december 2021 een brief van de Belastingdienst waarin zij daarover worden geïnformeerd.

• Sittard-Geleen krijgt certificaat mantelzorgvriendelijke gemeente

Persbericht I Sittard-Geleen, 16 december 2021- De gemeente Sittard-Geleen heeft vanmiddag het certificaat ‘erkende mantelzorgvriendelijke gemeente’ ontvangen van Werk&Mantelzorg. Het certificaat is een erkenning en waardering voor de inzet van de gemeente om medewerkers te ondersteunen die werk en zorgtaken combineren. Binnen de gemeentelijke organisatie werken ruim 300 medewerkers die ook mantelzorger zijn.

• Partners in Chemelot Circular Hub leggen actieagenda tot 2024 vast

Chemelot Circular Hub (CCH) krijgt een krachtig vervolg met het toetreden van nieuwe partners en een update van haar actieprogramma voor de periode tot en met 2024. Tot de versnellingsaanpak behoort ook het aantrekken van een voorzitter voor de regioboard, die tevens als ambassadeur in Den Haag en Brussel voor CCH gaat fungeren. De Limburgse samenwerkingspartners bevestigen deze agenda met inspanningen voor de energie- en grondstoffen transitie in het ‘Versnellingsakkoord’ dat 16 december is ondertekend.

• ‘Vidar aan de slag’ biedt werknemers een goede CAO

Persbericht I Sittard-Geleen 21 december 2021 - Met Vidar aan de Slag BV is een goed vangnet gemaakt voor mensen die het niet zonder ondersteuning redden in een reguliere baan. De gemeenteraad van Sittard-Geleen is onlangs akkoord gegaan met het oprichten van een BV die de CAO ‘Aan de slag’ uit gaat voeren.

• Weekmarkten gaan door!

21 december 2021

Weekmarkten zijn uitgezonderd van sluiting. De weekmarkten in Sittard-Geleen gaan dan ook door. Zowel de food als non-food kramen zijn op hun vertrouwde plekken te vinden. Woensdag 22 december tijdens de weekmarkt in Born en donderdag 23 december tijdens de versmarkt in Geleen en de weekmarkt in Sittard. Ook na de kerstdagen staan de marktkooplieden natuurlijk weer voor u klaar!

• Nieuwjaarsboodschap burgemeester Verheijen

Beste inwoners van Sittard-Geleen,