Zelf hulp of opvang bieden

Informatie voor iedereen die hulp, vrijwilligerswerk of onderdak wil aanbieden.

Ik wil graag helpen, hoe kan ik dat doen?

Kijk op de website van Vluchtelingenwerk Nederland wat er mogelijk is. Het gaat in eerste instantie om het doneren spullen of geld, tot aan het bieden van onderdak of het doen van vrijwilligerswerk. Fijn dat u wilt helpen!

Ik heb woonruimte beschikbaar. Hoe kan ik een Oekraïense vluchteling opnemen in mijn huis?

Heeft u een logeerplek? Of wilt u zich aanmelden als vrijwilliger om de matches tussen gastgezinnen en vluchtelingen te maken? Kijk dan op: Ik wil een Oekraïense vluchteling in huis nemen.

Hoe lang mag ik Oekraïense vluchtelingen opnemen in mijn huis?

Gezien de ernstige situatie in Oekraïne, zijn hier geen strikte termijnen aan verbonden. Inwoners van Oekraïne kunnen Nederland inreizen met, maar ook zonder visum, dankzij het associatieverdrag dat de EU in 2017 met Oekraïne sloot. De vluchtelingen kunnen hier verblijven voor een periode van 180 dagen. Het is voor hen dan ook niet nodig om een asielverzoek in te dienen om rechtmatig in Nederland te mogen verblijven. Meer informatie kunt u vinden op de website van de IND

Bovendien is afgesproken dat inwoners van Oekraïne die de maximale termijnen overschrijden, hier in verband met de huidige situatie geen problemen van ondervinden.

Ik vang Oekraïense vluchtelingen op. Hoe kan ik hen op weg helpen in onze gemeente?

Om in aanmerking te komen voor zaken als onderwijs, gezondheidszorg en werk moeten Oekraïense vluchtelingen zich inschrijven bij de gemeente. De gemeente doet dat zodra mensen worden opgevangen in een van de gemeentelijke opvanglocaties. Inwoners die Oekraïense vluchtelingen opvangen, moeten de inschrijvingen zelf regelen. U kunt samen een afspraak maken bij de gemeente om hen te registreren. Maak daarvoor telefonisch een afspraak via 14 046.

Heeft het gevolgen voor mijn uitkering als ik vluchtelingen uit Oekraïne opvang?

Nee. Ook de zogenaamde kostendelersnorm wordt niet opgelegd wanneer een bijstandsgerechtigde een vluchteling uit Oekraïne in huis neemt. Ook op andere facetten van de uitkering heeft het geen invloed.

Ik heb familie of vrienden in Oekraïne, mogen wij hen opvangen?

Ja, dat mag. 

Warm hart toedragen

Op de website Steun Oekraïense vluchtelingen (vluchtelingenwerk.nl) kun je laten horen dat je Oekraïense en andere vluchtelingen een warm hart toedraagt, door een poster te downloaden en op je raam te plakken.

Ik wil graag een activiteit voor Oekraïense vluchtelingen organiseren. Hoe kan ik dit het beste doen?

Indien u een activiteit voor vluchtelingen wilt organiseren, verwijzen wij u naar MIK & PIW Groep. Zij coördineren het activiteitenaanbod en verschillende initiatieven voor Oekraïense jongeren van 2-13 jaar. Het gaat daarbij specifiek om activiteiten in de regio Sittard-Geleen en Maastricht. Heeft u een initiatief? Meld dit dan via het aanmeldformulier van MIK & PIW. Berichtgeving situatie Oekraïne - Ecsplore