Iemand machtigen om voor u te stemmen (volmacht)

U kunt iemand machtigen om voor u te stemmen:

• bij de Provinciale Statenverkiezing moet de gemachtigde in dezelfde provincie wonen als u
  • bij de Waterschapsverkiezing moet de gemachtigde in hetzelfde waterschap (Limburg) wonen als u

Volmacht op uw stempas

U kunt via uw stempas iemand anders voor u laten stemmen. Dit heet een ‘onderhandse volmacht’. U zet uw stempas om in een volmacht door de achterkant van uw stempas in te vullen. De persoon die voor u gaat stemmen en uzelf moeten de volmacht allebei ondertekenen.

De persoon die voor u gaat stemmen moet op 20 maart 2019 meenemen naar het stembureau:

• de compleet ingevulde stempas, door u allebei ondertekend
  • een kopie van uw geldig legitimatiebewijs. Zonder deze kopie mag de persoon géén stem voor u uitbrengen. Dit mag ook een foto zijn op uw mobiele telefoon of tablet, zolang de informatie op uw legitimatiebewijs goed leesbaar is voor het stembureau
  • zijn eigen stempas
  • zijn eigen legitimatiebewijs

Belangrijk:
Deze persoon, wonende in dezelfde gemeente als u, kan uw stem alleen uitbrengen tegelijkertijd met zijn of haar eigen stem. Hij of zij mag maximaal twee volmachtstemmen uitbrengen voor zowel de Provinciale Staten- als voor de Waterschapsverkiezing.

Schriftelijk volmachtsbewijs

Kunt u de stempas niet omzetten in een volmachtbewijs? Omdat u bijvoorbeeld tussen 6 maart en 20 maart 2019 in het buitenland bent? Dan kunt u stemmen via een schriftelijk volmachtsbewijs.

Vul het formulier schriftelijke volmacht in. Degene die voor u gaat stemmen en uzelf ondertekenen allebei het formulier.

Stuur het formulier en een kopie van uw legitimatiebewijs naar:
Gemeente Sittard-Geleen
T.a.v.: Verkiezingen
6130 AA  Sittard

Of scan het ingevulde formulier met een kopie van uw legitimatiebewijs per e-mail naar: verkiezingen@sittard-geleen.nl

De gemeente moet uw schriftelijk verzoek op uiterlijk 15 maart 2019 (12:00 uur) hebben ontvangen. Houd er rekening mee dat de post er soms een paar dagen over kan doen. De persoon die u machtigt krijgt het volmachtsbewijs thuisgestuurd. Deze persoon hoeft geen kopie van uw legitimatiebewijs tijdens het stemmen mee te nemen.

Belangrijk:
Deze persoon kan uw stem alleen uitbrengen tegelijkertijd met zijn of haar eigen stem. Hij of zij mag maximaal twee volmachtstemmen uitbrengen voor zowel de Provinciale Staten- als voor de Waterschapsverkiezing. Hebt u eerder voor deze verkiezing een kiezerspas aangevraagd? Dan is het niet meer mogelijk om een schriftelijk volmachtsbewijs aan te vragen.