Dodenherdenking 2021

Op 4 mei staan wij samen stil bij 76 jaar vrijheid en herdenken wij de oorlogsslachtoffers. Hierbij wordt rekening gehouden met de maatregelen die nodig zijn om het coronavirus onder controle te krijgen. Om deze reden zullen dit jaar op de diverse herdenkingslocaties binnen onze gemeente geen openbare 4 mei-herdenkingen plaatsvinden.

Herdenken vindt ook dit jaar door de omstandigheden vooral vanuit huis plaats. Daarom verzoekt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan heel Nederland om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen, ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Ook de gemeente wil alle inwoners oproepen om zoveel mogelijk thuis te blijven en de coronamaatregelen in acht te houden.

Herdenking Kinderkoor ‘The Voices of Kids’ 2 mei 2021

Samen met de parochie H. Hart van Jezus Overhoven herdenkt kinderkoor The Voices of Kids de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op zondag 2 mei 2021 om 11.00 uur wordt een besloten herdenkingsdienst gehouden in de H. Hartkerk van Overhoven. De dienst wordt uitgezonden via een livestream en Limburg24. De livestream wordt ook uitgezonden door streekomroep Bie Os. De rechtstreekse link van de livestream is: https://www.youtube.com/watch?v=a0cbbDBjsZ8 

Aansluitend aan de dienst worden door de kinderen bloemen gelegd bij het Dorpskruis en bij het door het kinderkoor geadopteerde graf van de Britse soldaat John Alexander Devine op de Algemene Begraafplaats Sittard. Daarnaast leggen de kinderen een bloemstuk van de gemeente Sittard-Geleen bij het oorlogsmonument op de Algemene Begraafplaats.

Dodenherdenking 4 mei 2021

Bij gelegenheid van Dodenherdenking vindt op 4 mei, op de Bloemenmarkt in Geleen en op de Algemene Begraafplaats in Sittard, een aangepaste korte herdenkingsplechtigheid plaats (in zeer beperkt gezelschap, zonder publiek). Namens het college is burgemeester Verheijen aanwezig bij deze plechtigheden. Daarnaast is wethouder Meekels namens het college aanwezig bij korte, besloten herdenkingsplechtigheden in Born, Grevenbicht, Obbicht en Einighausen.

Op 4 mei wordt de vlag halfstok gehangen bij de volgende oorlogsmonumenten in de gemeente:

  • Geleen: oorlogsmonument Bloemenmarkt;
  • Sittard: oorlogsmonument Algemene Begraafplaats;
  • Sittard: oorlogsmonument Markt;
  • Born: oorlogsmonument bij de oude sluis\Obbicht-Graetheide: oorlogsmonument bij de brug;
  • Obbicht: oorlogsmonument Langs de Beek;
  • Grevenbicht: oorlogsmonument aan de Weidestraat;
  • Einighausen: oorlogsmonument op het kerkhof in Einighausen.

Tevens wordt bij deze oorlogsmonumenten op 4 mei namens het gemeentebestuur een bloemstuk verzorgd.

Kindermonument

Een van de initiatieven in onze gemeente om jongeren te betrekken bij herdenken, is het zogenaamde Kindermonument. Het Kindermonument wordt elk jaar door een andere basisschool uit de gemeente gemaakt door en voor kinderen. Samen met een kunstenaar gaan de kinderen aan de slag met een gedenkteken. Dit kan een film, een toneelstuk, een lied of een gedicht zijn. Zo blijft de herinnering bewaard.
Dit jaar wordt het Kindermonument verzorgd door de bovenbouw groepen van SBO Het Mozaïek uit Sittard. Zij hebben in samenwerking met Ecsplore, Stan Smeets, zanger van onder andere Hard2Get en Dansschool Clara Lamar een lied en dans gemaakt. Omdat de uitvoering van het Kindermonument met de huidige coronamaatregelen niet ‘live’ kan plaatsvinden, is een video-opname gemaakt en zal deze worden gedeeld via social media. 

Theater Na De Dam / Jeugdtheater Het Laagland

Theater Na De Dam is een landelijk initiatief uit 2009. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Gelijktijdig spelen meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar maakt Jeugdtheater Het Laagland een bijzondere editie van Theater Na De Dam. Op 19 november 1944 vond in de Baandert een voetbalwedstrijd plaats voor het goede doel. Zuid-Limburg was bevrijd, de situatie leek veilig. Totaal onverwacht sloeg het noodlot toe met een Duitse granaataanval van tien minuten. De meeste slachtoffers vielen in de Baandert. Het exacte aantal doden is tot de dag van vandaag onbekend, maar zeker is dat er enkele kinderen bij waren.

De voorstelling ‘Het Vergeten Gras’ wordt op 4 mei 21.00 uur gespeeld op een locatie in de Baandert en is te zien via een livestream. Kijk voor meer informatie op de website HET VERGETEN GRAS - Het Laagland en reserveer daar ook je gratis tickets voor de livestream.

.