Klaproosweekend 2022

Op 12 en 13 november is het Klaproos weekend in Sittard-Geleen. Klaproosweekend sluit aan bij Remembrance Day. Remembrance Day is de dag dat in het Verenigd Koninkrijk en landen van het Gemenebest de gevallen militairen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien worden herdacht.

De klaproos staat symbool voor troost en dodenherdenking. In de Eerste Wereldoorlog kleurden de slagvelden van Noord-Frankrijk en België rood door de bloeiende klaprozen. Sindsdien wordt de klaproos gebruikt om oorlogsslachtoffers te herdenken. Ook in Sittard-Geleen staan we stil bij de gevallenen. Sittard-Geleen telt 259 oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog van Soldaten uit het Gemenebest. 

Zaterdag 12 november

Op zaterdag 12 november worden de gevallen soldaten die begraven zijn op de Algemene Begraafplaats aan de Lahrstraat in Sittard om 11.00 uur herdacht. Om 14.30 uur vindt een herdenking plaats op de Protestantse begraafplaats in Grevenbicht. Om 16.00 uur vindt een herdenking plaats op de R.K.-begraafplaats in Born. 

Zondag 13 november 

De herdenking door het Sittards Oorlogsgravencomité vindt plaats op zondag 13 november. De herdenking in Sittard bestaat uit een oecumenische dienst om 10.00 uur in de Petruskerk. Na afloop van de dienst vindt om 11.30 uur op de militaire begraafplaats in Ophoven een ceremoniële kranslegging plaats.

De herdenkingen zijn toegankelijk voor publiek. 

Klik hier voor meer informatie op de website van Stichting Oorlogsgraven Comité Sittard.