Klaproosweekend 2023

Op 11 en 12 november is het Klaproos weekend in Sittard-Geleen. Klaproosweekend sluit aan bij Remembrance Day. Remembrance Day is de dag dat in het Verenigd Koninkrijk en landen van het Gemenebest de gevallen militairen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien worden herdacht.

De klaproos staat symbool voor troost en dodenherdenking. In de Eerste Wereldoorlog kleurden de slagvelden van Noord-Frankrijk en België rood door de bloeiende klaprozen. Sindsdien wordt de klaproos gebruikt om oorlogsslachtoffers te herdenken. Ook in Sittard-Geleen staan we stil bij de gevallenen. Sittard-Geleen telt 259 oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog van Soldaten uit het Gemenebest. 

Zaterdag 11 november

Op zaterdag 11 november worden de gevallen soldaten die begraven zijn op de Algemene Begraafplaats aan de Vrangendael in Sittard om 11.00 uur herdacht. Om 14.30 uur vindt een herdenking plaats op de Protestantse begraafplaats in Grevenbicht. Om 16.00 uur vindt een herdenking plaats op de R.K.-begraafplaats in Born. 

Zondag 12 november 

De herdenking door het Sittards Oorlogsgravencomité vindt plaats op zondag 12 november. De herdenking in Sittard bestaat uit een oecumenische dienst om 10.00 uur in de Petruskerk. Na afloop van de dienst vindt om 11.30 uur op de militaire begraafplaats in Ophoven een ceremoniële kranslegging plaats.
De herdenkingen zijn toegankelijk voor publiek. 

Klik hier voor meer informatie op de website van Stichting Oorlogsgraven Comité Sittard.