Klaprooszondag

Tijdens klaprooszondag worden de gesneuvelden uit beide Wereldoorlogen herdacht. In verband met de coronamaatregelen zijn de herdenkingsplechtigheden op Klaprooszondag (zondag 8 november) dit jaar anders dan gebruikelijk.

Het Oorlogsgravencomité Sittard heeft besloten om de jaarlijkse herdenking ditmaal sober en zonder publiek te laten plaatsvinden, om zo toch op een waardige manier te herdenken, zonder daarbij onverantwoorde risico’s voor de volksgezondheid te nemen.

De herdenking door het Sittards Oorlogsgravencomité vindt traditioneel plaats op de tweede zondag van de maand november, ook wel bekend als Klaprooszondag. Dit sluit aan bij de dag in het Verenigd Koninkrijk waarop de gevallen Britse militairen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien worden herdacht. Dit jaar is echter alles anders dan anders.

Waar het comité normaal een grootse en plechtige herdenkingsdienst en kranslegging organiseert, zal de herdenking dit jaar sober en in klein comité zijn. Handhaving van alle coronamaatregelen is immers vrijwel onmogelijk bij een herdenking met publiek. Hoewel met pijn in het hart, heeft het comité dan ook besloten om de aanwezigen bij de herdenkingsdienst in de kerk tot een absoluut minimum te beperken.

Er zal dit jaar ook geen grootse ceremoniële kranslegging op het Britse oorlogskerkhof aan de Kromstraat in Ophoven zijn. Het staat eenieder vrij om op eigen gelegenheid en op een eigen moment een bezoek te brengen aan het kerkhof. Daarbij wordt natuurlijk wel een beroep gedaan op eenieders gezonde verstand om voldoende afstand tot anderen te bewaren. Het comité rekent op uw begrip en hoopt alle sympathisanten in 2021 weer op een normale manier welkom te kunnen heten.