Begraafplaatsen Sittard

Begraaf- en gedenkpark Lahrhof, Lahrstraat 18, 6137 AD Sittard

Lahrweg sfeerbeeld
Begraaf-en gedenkpark Lahrhof in Sittard is een mooie laatste rustplaats

Begraafplaats Lahrhof bestaat al sinds 1922 en is de grootste begraafplaats in de gemeente Sittard-Geleen. Deze sfeervolle begraafplaats met prachtige oude beukenbomen en monumentale grafmonumenten heeft een oud Joods gedeelte, een gedeelte voor religieuzen en een aantal graven van Engelse en Nederlandse Militairen gevallen in WOII. Ook vindt u er  plaquettes met de namen van burgerslachtoffers eveneens uit WOII.

Lahrweg oorlogsslachtoffers
Monument oorlogsslachtoffers

 

Bijzonder ook is het Monument voor doodgeboren kinderen van de ‘Stichting Stil Verdriet’. Vanaf  de jaren zestig in de vorige eeuw werden kinderen die dood geboren werden in  het voormalige ziekenhuis “de Goddelijke Voorzienigheid” te Sittard, begraven op de begraafplaats Lahrhof. Het ziekenhuis regelde de begrafenis, de vader, soms vergezeld door een familielid en de Uitvaartondernemer brachten het kindje naar de begraafplaats. Zonder ceremonie werd het kindje overgedragen aan de beheerder van de begraafplaats en werd begraven. Ouders bleven achter met hun verdriet. Om deze ouders een plek  te geven waar zij hun doodgeboren kindje kunnen gedenken, is er door een particulier initiatief in 2009 een monument opgericht, dat heet; “een glimlach kwam voorbij…”

 Lahrweg monum doodgeborenen
"Een glimlach kwam voorbij", monument doodgeborenen

De “ Stichting Stil Verdriet“ organiseert bij dit monument jaarlijks een herdenking voor deze kinderen. Het monument is ontworpen door kunstenares  Miep Mostard uit Susteren.

Op deze begraafplaats vindt u bovendien de laatste rustplaats van enkele bekende Limburgers:

 • Toon Hermans (Zanger-cabaretier)
 • Jo Erens (Limburgs troubadour)
 • Zefke Mols (Markant stadsfiguur)
 • Jantje Lemmens (Boeienkoning)
 • Lambert Horsmans (Clinic Clown Lambaer)

Afmetingen grafmonumenten en urnengraven

 • Nieuwe graven van 1, 2 en 3 lagen diep en dubbelbreed
 • Urnengraven met een liggende tegel voor 1 - 4 asbus(sen)
   

Begraafplaats Broeksittard, Achter de Spitsbergen Sittard
 

Broeksittard 3
Foto: Begraafplaats Broeksittard


In de wijk Broeksittard ligt begraafplaats Broeksittard, een kleine begraafplaats die het dorpse karakter van de wijk benadrukt. Op deze begraafplaats is een aantal burgerslachtoffers uit de Tweede wereldoorlog begraven. Vrijwilligers helpen mee bij het onderhouden van deze begraafplaats.

Afmetingen grafmonumenten en urnengraven

 • Nieuwe graven van 1, 2 en 3 lagen diep en dubbelbreed
 • Urnengraven met een liggende tegel voor 1 - 4 asbus(sen)