Begraven, bijzetten of verstrooien

Er zijn verschillende begraaf- en gedenkparken in de gemeente. De mogelijkheden (begraven, bijzetten of verstrooien) kunnen per begraafplaats verschillen.

Kosten

Mogelijkheden

Naast een traditioneel graf, een urnennis of een urnengraf bieden wij diverse mogelijkheden voor een mooie laatste rustplaats.

Natuurlijk begraven

Steeds meer mensen kiezen voor begraven in een mooie, natuurlijke omgeving. Een laatste rustplaats in de natuur. Zonder grafteken en zonder onderhoud voor nabestaanden. In begraaf- en gedenkpark Lahrhof in Sittard is dat mogelijk. De plek heeft een mooie bosachtige uitstraling. Er is ook een natuurlijk strooiveld in de vorm van een veldbloemenweide. Er staan bankjes en op een houten schommel is plek om te mijmeren en herinneringen op te halen.

Begraaf- en gedenkpark Lahrhof

Begraafplaats Lahrhof bestaat al sinds 1922 en is de grootste begraafplaats in de gemeente Sittard-Geleen. Deze sfeervolle begraafplaats met prachtige oude beukenbomen en monumentale grafmonumenten heeft een oud Joods gedeelte, een gedeelte voor religieuzen en een aantal graven van Engelse en Nederlandse Militairen gevallen in de Tweede Oorlog. Er zijn ook plaquettes met namen van burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. 

Bijzonder ook is het Monument voor doodgeboren kinderen van de ‘Stichting Stil Verdriet’. Vanaf de jaren zestig in de vorige eeuw werden kinderen die dood geboren werden in  het voormalige ziekenhuis “de Goddelijke Voorzienigheid” te Sittard, begraven op de begraafplaats Lahrhof. Het ziekenhuis regelde de begrafenis, de vader, soms vergezeld door een familielid en de Uitvaartondernemer brachten het kindje naar de begraafplaats. Zonder ceremonie werd het kindje overgedragen aan de beheerder van de begraafplaats en werd begraven. Ouders bleven achter met hun verdriet. Om deze ouders een plek  te geven waar zij hun doodgeboren kindje kunnen gedenken, is er door een particulier initiatief in 2009 een monument opgericht, dat heet; “een glimlach kwam voorbij…”

Mogelijkheden

Op begraaf- en gedenkpark Lahrhof is plek voor

 • nieuwe graven van 1, 2 en 3 lagen diep, en dubbelbreed
 • urnengraven met een liggende tegel voor 1 tot 4 asbus(sen)
Begraafplaats Broeksittard

In de wijk Broeksittard ligt begraafplaats Broeksittard, een kleine begraafplaats die het dorpse karakter van de wijk benadrukt. Op deze begraafplaats is een aantal burgerslachtoffers uit de Tweede wereldoorlog begraven. Vrijwilligers helpen mee bij het onderhouden van deze begraafplaats.

Mogelijkheden

Op begraafplaats Broeksittard is plek voor

 • nieuwe graven van 1, 2 en 3 lagen diep, en dubbelbreed
 • urnengraven met een liggende tegel voor 1 tot 4 asbus(sen)
Begraaf- en gedenkpark Lindenheuvel

In Lindenheuvel ligt de grootste begraafplaats van Geleen. Deze begraafplaats stamt uit 1924 en er is een urnenmuur (columbarium) en een strooiveld beschikbaar. Op de begraafplaats Lindenheuvel is een apart gedeelte ingericht als Islamitische begraafplaats. Dit is de enige Islamitische begraafplaats in Limburg.

Mogelijkheden

Op begraaf- en gedenkpark Lindenheuvel is plek voor

 • Nieuwe graven van 1, 2 en 3 lagen diep en dubbel breed
 • Uniforme graven van 1, 2 en 3 lagen diep. Er kan alleen een staande grafsteen geplaatst kan worden, géén liggende grafsteen
 • Urnengraven die geschikt zijn voor 1 - 4 asbus(sen) met liggende- of met staande steen
 • Urnen-nis in urnenmuur (columbarium)
Begraaf- en gedenkpark Vouersveld

De parkachtig aangelegde begraafplaats Vouersveld grenst aan crematorium Nedermaas. In samenwerking met DSM en de nabestaanden is daar in 2015 een herdenkingsmonument geplaatst ter nagedachtenis van de ramp op de NAK 2 in 1975.

Mogelijkheden

Op begraaf- en gedenkpark Vouersveld is plek voor

 • Nieuwe graven 1, 2 en 3 lagen diep
 • Urnengraven, met liggende tegel voor 1-4 asbus(sen)
Begraafplaats Geleen-Zuid

Begraafplaats Geleen Zuid ligt mooi, in het groen verscholen. Hier zijn alleen nog bijzettingen of begrafenissen van bestaande reserveringen mogelijk.

Mogelijkheden

Er zijn geen nieuwe graven meer beschikbaar.

Begraafplaats Grevenbicht-Papenhoven

Aan de rand van Grevenbicht-Papenhoven ligt de kleine begraafplaats Papenhoven. Deze begraafplaats ligt sinds begin jaren 80 naast de Rooms Katholieke parochiebegraafplaats.

Mogelijkheden

Op begraafplaats Grevenbicht-Papenhoven is plek voor

 • Nieuwe graven 1 en 2 lagen diep, uitsluitend met een staande steen
 • Urnengraven, met een liggende tegel voor 1 - 4 asbus(sen)

Graf op voorhand reserveren

Sommige mensen kiezen er voor om bij leven al een (urnen)graf of een urnennis uit te zoeken en te reserveren. Misschien omdat het dichtbij een graf of nis van een dierbare ligt, of omdat de ligging aanspreekt. Anderen laten deze keuze over aan hun nabestaanden. Wat uw keuze ook is; de medewerkers van de begraafplaatsen
kunnen u hierbij uitstekend helpen.

Historisch graf adopteren of gebruiken

In begraaf- en gedenkpark Lahrhof zijn veel historische graven. Om de historie niet verloren te laten gaan bestaat de mogelijkheid om zo’n graf te adopteren. Dat houdt in dat het graf beschikbaar is voor eigen gebruik. Maar de grafsteen of het grafteken moet blijven staan. In overleg met de beheerder mag een transparante gedenkplaat vóór de grafsteen worden aangebracht.

Grafrechten

Het is mogelijk om een traditioneel of een natuurlijk graf voor 20, 50 of zelfs 100 jaar te huren. Een urnengraf of een urnennis kunt u huren voor 10 jaar. Verlengen van deze termijnen is mogelijk met 1, 3, 5 of 10 jaar. In Sittard-Geleen is het mogelijk om de grafrechten in 10 maandelijkse termijnen te betalen.

Overname grafonderhoud

De gemeente biedt de mogelijkheid om het onderhoud van een traditioneel graf of een urnengraf over te nemen tegen betaling.

Vragen

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14046.