Belparkeren

U kunt in Sittard-Geleen contant en met pin, Dip & Go en Tap & Go betalen. Daarnaast kunt u ook kiezen voor belparkeren.

Belparkeren is een veilige, snelle en makkelijke manier om uw parkeergeld te betalen met uw mobiele telefoon. U hoeft geen parkeerkaartje meer te kopen en u betaalt alleen nog de werkelijke parkeertijd. Belparkeren kan in Sittard-Geleen op bijna alle plaatsen in de gemeente waar betaald parkeren is, met uitzondering van de parkeergarages.

Voordelen van belparkeren

 • U hoeft geen geld of pinpas te gebruiken om te kunnen parkeren.
 • U hoeft niet meer op tijd terug te zijn bij de auto om langer te kunnen parkeren dan waarvoor men betaalde (minder kans op boetes).
 • U betaalt alleen voor de daadwerkelijk geparkeerde tijd, gebaseerd op het vastgestelde parkeertarief. Afhankelijk van welke provider u kiest moet u wel transactiekosten betalen.
 • Eenmaal aangemeld bij een provider kunt u ook in andere steden waar belparkeren is ingevoerd via de mobiele telefoon betalen.

Wat u moet doen

 1. U meldt zich eenmalig aan bij één van de providers. U kunt zelf kiezen van welke provider u gebruik wilt maken.
 2. Parkeer uw auto.
 3. Volg de instructies van uw provider om uw auto aan te melden.
 4. Geef het zonenummer door. Meestal geeft uw mobiele telefoon automatisch het zonenummer aan. Als dat niet zo is, vindt u het zonenummer op de parkeerautomaat.
 5. Als u weer vertrekt meldt u zich af bij uw provider. Volg daarvoor de instructies van uw provider.
 6. Uw provider rekent de kosten met u af.

U hoeft geen kaartje of ander parkeerbewijs in uw auto te leggen bij belparkeren. We controleren via uw kenteken of u bent aangemeld.

Parkeerproviders

U kunt zelf kiezen bij welke provider u zich wilt aanmelden. Enkele voorbeelden zijn:

Veel gestelde vragen
 

 • Met welke aanbieders kan ik in Sittard-Geleen belparkeren?
  De gemeente Sittard-Geleen heeft er voor gekozen om zonder vaste provider te werken. U bent dus vrij om te kiezen uit bovenstaande lijst met providers. Om te kunnen belparkeren moet u wél bij een aanbieder aangemeld zijn.
   
 • Kan ik met iedere mobiele telefoon belparkeren? 
  Belparkeren kan met elk type mobiele telefoon. U hoeft dus geen smartphone te hebben, en het maakt ook niet uit of u een abonnement of prepaid kaart hebt.
   
 • Waar kan ik in Sittard-Geleen belparkeren?  
  U kunt betalen met belparkeren op de gemeentelijke parkeerplekken waar nu betaald parkeren van toepassing is. Dus niet op parkeerplaatsen die niet van de gemeente zijn, zoals bijvoorbeeld bij Albert Heijn. Ook is belparkeren niet mogelijk in parkeergarages.
   
 • Wat kost belparkeren?
  Bij belparkeren betaalt u ook de kosten voor aan- en afmelden van uw transactie, en het bellen of sms’en. Deze kosten zijn afhankelijk van uw parkeerprovider en telecomprovider.
   
 • Kan ik nog contant betalen bij de parkeerautomaat?
  Ja, belparkeren is een extra service. U kunt natuurlijk ook gewoon betalen met contant geld of pinpas, dan koopt u vooraf een ticket bij de parkeerautomaat.
   
 • Hoe weten de parkeercontroleurs of ik belparkeer?
  De parkeercontroleurs hebben speciale apparatuur. Daarmee voeren zij uw kenteken in. Zo kunnen ze zien of u gebruik maakt van belparkeren.
   
 • Wat gebeurt er als ik me vergeet af te melden bij belparkeren?
  Dan loopt uw parkeerrecht door en dus ook de kosten (tot het maximum bedrag van die dag). Er zijn providers die u, indien gewenst, een herinnerings-sms sturen. Heeft u zich onverhoopt vergeten af te melden, neem dan contact op met uw belparkeer-provider, niet met de gemeente.