Sirene

In onze gemeente staan sirenepalen. Als er acuut gevaar dreigt, gaat de sirene af.

Wat moet u doen als de sirene afgaat?

Als de sirene afgaat, dreigt er acuut gevaar. Ga zo snel mogelijk naar binnen en sluit ramen deuren. Luister vervolgens naar de officiële rampenzender, de regionale zender  L1, en volg de instructies op. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meerdere gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Als de sirene stopt, is de situatie niet per definitie veilig. Pas als u op de rampenzender heeft gehoord dat de situatie weer veilig is, kunt u ervan uitgaan dat het gevaar is geweken.
Let op: elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur test de gemeente of de sirene werkt. U hoeft dan niets te doen.

Informatiekaart en film

Met een eenvoudige informatiekaart wordt duidelijk gemaakt hoe u stap voor stap kunt handelen. Deze informatiekaart kunt u uitprinten en bijvoorbeeld in uw meterkast hangen. Dan heeft u deze altijd bij de hand. Naast de kaart is er een korte film die laat zien hoe u in de praktijk kunt handelen.

Rampenzender

Vanaf het moment dat de sirene is afgegaan, is de regionale zender L1 de officiële rampenzender. Op L1 Radio en TV meldt de overheid wat er aan de hand is en worden instructies gegeven. De overheid kan ook crisis.nl of NL-Alert inzetten om informatie te delen en instructies te geven.