Sirene-alarm

In onze gemeente staan sirenepalen. Wanneer er stoffen vrij komen die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid gaat er een sirene-alarm af.

Wat moet u doen als het sirene-alarm afgaat?

Als de sirene gaat, dreigt er acuut gevaar. Ga zo snel mogelijk naar binnen en sluit ramen deuren. Luister vervolgens naar de officiële rampenzender, de regionale zender  L1, en volg de instructies op. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Als u de waarschuwingssirene hoort, dan dreigt er dus acuut gevaar in uw omgeving. Als de sirene stopt, is de situatie niet per definitie weer veilig. Pas als u op de rampenzender heeft gehoord dat de situatie weer veilig is, kunt u ervan uitgaan dat het gevaar is geweken.

Let op: elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur test de gemeente of de sirene werkt. U hoeft dan niets te doen.

Kaart en film

Met eenvoudige pictogrammen wordt op deze kaart duidelijk gemaakt hoe stap voor stap te handelen. Deze kaart kunt u uitprinten en bijvoorbeeld in uw meterkast hangen. Dan heeft u deze altijd bij de hand. Naast de kaart is er een korte film, die laat zien hoe het handelen in de praktijk werkt.

Rampenzender

Vanaf het moment dat het sirene-alarm is af gegaan, is de regionale zender L1 de officiële rampenzender. Op L1 Radio en TV meldt de overheid wat er aan de hand is en worden instructies gegeven. De overheid kan ook crisis.nl of NL-Alert inzetten om informatie te delen en instructies te geven.