Hennep telen komt je duur te staan

De politie rolt regelmatig illegale hennepkwekerijen op in deze regio. Mogelijk ben ook jij bezig met het illegaal telen van hennep. Dit crimineel gedrag kan overlast veroorzaken en een gevaar voor jezelf en je omgeving betekenen. Laat je niet verleiden tot het kweken van hennepplanten. Dat komt je duur te staan én je riskeert er een celstraf mee.

Heb je schulden en daarom gekozen om illegaal hennep te telen? Bedenk dan dat er andere wegen zijn. Maak je problemen niet groter, maar vraag hulp bij het Loket Schuldhulpverlening van de gemeente.

De gevolgen

De gevolgen voor het illegaal houden van hennepkwekerij, stekkenkwekerij, drogerij of knipperij kunnen namelijk groot zijn. Je huur- of koopwoning wordt gesloten, je komt op straat te staan en moet hoge (energie)rekeningen en boetes betalen.

Gemeente, politie, OM, woningcorporaties, Enexis, UWV en Belastingdienst werken samen om hennepteelt en drugshandel een halt toe te roepen. Elk jaar worden er alleen al in Sittard-Geleen ongeveer 100 hennepplantages geruimd.

Signalen?

Heb je het vermoeden dat iemand in je buurt een hennepkwekerij heeft? Meld deze criminele activiteit en help zo mee de buurt hennepvrij en veiliger te maken. Ook als je het niet helemaal zeker weet.

Melden kan via het algemeen telefoonnummer van de politie 0900-8844. Wil je dat liever anoniem doen, bel dan met de tiplijn van Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Er is een aantal signalen die kunnen wijzen op een hennepkwekerij:

• Stankoverlast door een vreemde lucht (zoals bij coffeeshops).

• Geluidsoverlast van afzuiginstallaties.

• Extra ontluchtingspijpen in het dak.

• Een versterkte af- en aanvoer van lucht.

• Felle gloed van kunstlicht en/of knipperende lampen.

• Licht dat altijd brandt.

• Bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen.

• Gedumpte zakken met tuinafval in sloten of bosgebieden.

• Warme muren, een onbesneeuwd dak als het sneeuwt.

• Condensvorming op ramen.

• Afgeplakte ramen of dichte gordijnen.

• Bewoners die bijna nooit thuis zijn of alleen op vaste uren.

• Bewakingscamera’s.