Cameratoezicht in uitgaansgebieden

Geweld, straatroof, drugshandel, verloedering en ander overlast op straat maakt dat mensen zich onveilig voelen. De burgemeester kan besluiten om in een gebied waar vaak overlast is of waar mensen zich onveilig voelen, gebruik te maken van cameratoezicht.

Camera’s helpen onder andere de politie om op straat hun werk beter te doen en veroorzakers sneller (aan) te pakken. Met camera’s wil de gemeente dat inwoner en bezoekers zich veilig voelen in de centra van Sittard en Geleen. En het geweld tijdens het uitgaan terugdringen.

Waar hangen de camera’s?

Inmiddels hangen er tientallen cameraposities in de uitgaansgebieden van Sittard en Geleen. Dat zijn de plekken in Sittard en Geleen met de meeste horecagelegenheden. In Sittard is dat de Markt en de zijstraten Putstraat, Paardestraat, Limbrichterstraat, Oude Markt, Rosmolenstraat, Gats, Gruizenstraat, Kerkepad, Plakstraat, het Tempelplein en de omgeving van Poppodium Volt (Odasingel).
In Geleen hangen camera’s op de Markt, Annastraat, Rijksweg Centrum en de omgeving van De Hanenhof (Herenhof). Ook rondom het Fortuna Stadion hangen camera’s. Daarnaast wordt met regelmaat een mobiele camera ingezet, bijvoorbeeld tijdens evenementen, voetbalwedstrijden of op onveilige plekken in de centra.

Een volledig overzicht van het dekkingsgebied van de camera’s vindt u op de kaarten.

Beelden bekijken

De persoon (camera-observant) die de camerabeelden ‘live’ bekijkt, zit op het politiebureau in Sittard. Dat gebeurt op vrijdag en zaterdag in de avond- en nachturen, maar ook bij risicovolle evenementen. Door de beelden live te bekijken, is er meer toezicht en kunnen handhavers sneller ingrijpen bij incidenten. Als de observant  ziet dat er ergens iets mis is, dan kan die er direct een patrouille op af sturen. Buiten de uitgaansmomenten nemen de camera’s alleen beelden op van het gebied waar ze op gericht staan. Met deze camerabeelden kan de politie indien nodig personen herkennen en identificeren. De politie gebruikt deze beelden om daders van strafbare feiten op te sporen. De camerabeelden worden maximaal vier weken opgeslagen.

Bent u slachtoffer geworden van een strafbaar feit en vermoed u dat er beelden zijn? Doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie en vermeld erbij dat het mogelijk op camera staat. De politie kan de beelden dan direct bekijken. Het is niet mogelijk om zelf beelden op te vragen bij de gemeente.

Privacy

Cameratoezicht is aan allerlei (strenge) regels gebonden. Privacy is natuurlijk erg belangrijk. Het College bescherming persoonsgegevens ziet er strikt op toe dat of de regels rondom de privacy bij het cameratoezicht worden nageleefd. Zo wordt er nadrukkelijk niet in woningen gefilmd en zijn de camera’s alleen gericht op de openbare ruimte. Daarvoor worden privacyzones voorgeprogrammeerd in de camera’s.

Meer weten?

Wilt u meer weten over cameratoezicht of veilig uitgaan in Sittard-Geleen? Raadpleeg dan volgende weblinks:

 

Uitgelicht